Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dømt i Sjøvegan-drapet: Får seks års strengere straff

Dømt til 17 års fengsel i lagmannsretten for Sjøvegan-drapet. Trodde ikke på at drapsdømt var under 18 år. - Vil åpenbart anke til Høyesterett, sier advokat.

DØMT: Mannen, som opprinnelig er fra Sri Lanka, er i Hålogaland lagmannsrett dømt til 17 års fengsel for Marie-Louise Bendiktsen (59). Foto: Privat
DØMT: Mannen, som opprinnelig er fra Sri Lanka, er i Hålogaland lagmannsrett dømt til 17 års fengsel for Marie-Louise Bendiktsen (59). Foto: Privat Vis mer

Mannen som var tiltalt for å ha voldtatt, drept og tent på huset til Marie-Louise Bendiktsen på Sjøvegan i 1998 er dømt til fengsel i 17 år.

Dommen i en av norgeshistoriens største drapsgåter falt i Hålogaland lagmannsrett i dag.

Han ble i april dømt til elleve års fengsel i Nord-Troms tingrett, noe som betyr at lagmannsretten har skjerpet straffen med hele seks år.

Aldersstrid

Et av de store stridsspørsmålene var om mannen var over 18 år eller ikke da drapet skjedde i Sjøvegan i Salangen kommune i 1998. Statsadvokaten har prosedert saken på at mannen var over 18 da drapet skjedde, på tross av en sakkyndigrapport som kom fram ti annet resultat.

Det er også hovedgrunnen til at lagmannsretten nå har skjerpet straffen.

Ved ankomst til Norge hadde tiltalte med seg dokumenter som viste at han var født 19. desember 1976, noe som ville gjort ham 21 år gammel på tidspunktet for drapet.

Falsk attest

Før asylintervjuet i Norge kvittet han seg med de aktuelle papirene, og oppga så at han var født den 19. desember 1980, noe som betød at han var 17 og et halvt år på tidspunktet for drapet på sommeren 1998. Tingretten ga tiltalte gunst og la til grunn at han var under 18 på tidspunktet, slik at han ble ansett som barn i strafferettslig forstand.

Lagmannsretten ga ikke tiltalte den gunsten.

Da han ble pågrepet på Gardermoen i fjor sommer, hadde han med seg en fødselsattest som viste at han var født 19. desember 1980. Etterforskningen viser at denne fødselsattesten tilhører en srilankisk kvinne og at mannens var falsk.

De har derfor kommet til at det er bevist utover enhver rimelig tvil at var over 18 år på gjerningstidspunktet og skjerper derfor straffen.

- Åpenbart til Høyesterett

Dette skjer til tross for en sakkyndigvurdering som kom fram til at det er mest sannsynlig at han er født i 1980 og «svært lite sannsynlig at han er født i 1976 og skal være 21,5 år» i 1998.

Sakkyndigrapporten er en såkalt tann- og håndrotsvurdering.

Mannens forsvarer, advokat Alexander Greaker, er skuffet over lagmannsrettens avgjørelse.

- Det er skuffende at lagmannsretten ikke vektlegger mange av de sentrale hovedpunktene vi la fram. Jeg synes det er oppsiktsvekkende at de velger å vektlegge dokumenter fra Sri Lanka når man har en helt klar sakkyndigrapport som sier at det er usannsynlig at han var 21 år på tidspunktet. Vi kommer helt åpenbart til å anke saken til Høyesterett. Vi mener det er en total feilvurdering, sier Greaker til Dagbladet.

Mannen har hele tida nektet straffskyld. Greaker har onsdag ettermiddag ikke snakket med sin klient om dommen.

- Det er vanskelig for ham at han ikke blir trodd på forklaringen han har gitt, sier advokaten.

- Vi sender ut tusenvis av flyktninger basert på slike sakkyndigvurderinger som er brukt. Lagmannsretten bruker ikke det i en straffesak, men vektlegger dokumenter fra Sri Lanka som selv UDI ikke sier har noe notoritet. Det er for meg overraskende. Derfor kommer vi til å anke, sier han.

Brutalt drap, voldtekt og brann

Saken fikk sitt gjennombrudd etter DNA-funn i fjor sommer, nesten på dagen 20 år etter drapet i juli 1998.

Mannen har hele tida straffskyld og anket den fellende dommen umiddelbart etter at den ble kjent i dag. Også påtalemyndigheten anket dommen.

Retten har slår fast at mannen brutalt drepte Bendiktsen med 13 knivstikk, voldtok henne og satte fyr på huset hennes.

Skjule voldtekt

Lagmannsretten viser til at drapet ble begått for å skjule en voldtekt, og at det ble startet en brann for å skjule spor.

Etterforskningen av drapet for 21 år siden har vært svært langvarig og omfattende. Rundt 2500 personer er kontaktet i rundspørringer, over 800 er avhørt i saken og politiet har undersøkt rundt 800 tips, ifølge dommen.

Det ble også innhentet rundt 1900 DNA-prøver fra menn som hadde eller kunne ha oppholdt seg i Salangen i den aktuelle perioden.

Nord-Troms tingrett kom fram til at straffen som et utgangspunkt bør ligge på 16-17 års fengsel, i tråd med påtalemyndighetens påstand på 17 år.

I stedet ble straffen på elleve års fengsel på grunn av aldersstriden.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media