Dømt i smykkesaken

Elfad Badirkhanov, Marit Christensens fraseparerte ektefelle, ble i dag dømt til to år og seks måneders fengsel i den såkalte smykkesaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Retten festet ikke lit til Badirkhanov forklaringer, og dømte han til to og et halvt års fengsel for bedrageri og grovt underslag. I tillegg må russeren betale nærmere 370.000 norske kroner i erstatninger.

Han må betale 60.000 kroner til ukebladet Allers for et intervju med Arne Treholt som han aldri leverte, og 50.000 kroner til gallerieier Johan D. Galtung. I tillegg må han ut med 30.000 dollar, hvorav 25.000 til den tidligere KGB-obersten Anar Agaev og 5.000 til sin venn Ebrahem Abediy som han skulle kjøpe kaviar til.

I domsslutningen går det fram at det er snakk om underslag for «i alle fall et par millioner kroner».

I hovedsak dreier det seg om verdifulle smykker som Badirkhanov skulle selge for smykkekunstneren Marit Guinness Aschan. I dommen legges det til grunn at Badirkhanov enten har solgt eller pantsatt alle smykkene. Erstatningskravet fra Aschan er utsatt fordi retten ikke klarte å fastsette verdien av smykkene. Den 81 år gamle kunstnerens erstatningskrav var på om lag tre millioner kroner, og et nytt rettsmøte blir berammet rett over påske.

Byrettsdommer Heidi Heggdal skriver at Badirkhanov har drevet sin forbryterske virksomhet over flere år, og finner ingen formildende omstendigheter i at flere av ofrene har vært usedvanlig lettlurte.

Badirkhanov var tilstede i retten da dommen ble lest opp, og valgte etter råd fra sin forsvarer å ta betenkningstid før han bestemmer om han vil anke dommen.

- Dommen var som forventet, og jeg er verken fornøyd eller skuffet. Min klient har mange hensyn å ta når han skal vurdere anke, blant annet mediastyret som har vært rundt hans kone, sier forsvarer Ellen Haugsrud til Dagbladet :på nettet.

Fredag for ei uke siden la aktor Anne Maria Haarr ned påstand om fengsel i tre år og seks måneder. Forsvarer Ellen Haugsrud påsto full frifinnelse på nesten alle tiltalepunktene.

Les hele dommen i smykkesaken

MULIG ANKE: Forsvarer Ellen Haugsrud anbefalte sin klient å ta betenkningstid før ankespørsmålet avgjøres.