Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dømt lege lurte sykehus trill rundt

En lege fra Stockholm fikk i 1996 jobb ved Lofoten sykehus i i Gravdal på Vestvågøy. Legen har et kriminelt rulleblad, og har gjentatte ganger fått sparken fra svenske sykehus. Han har heller ikke fullført legeutdannelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette skriver den svenske Dagens Nyheter. Avisa har i lengre tid kartlagt legens karrière på svenske og norske sykehus, og presenterer i dag mannens spesielle historie.

 Legen har avlagt eksamen i den teoretiske delen av legestudiet, men har ikke den obligatoriske praksis som skal til for å praktisere som lege i Norge og Sverige.

Ikke spurt

Han har ikke gyldig legesertifikat, og skal ifølge den svenske avisa heller aldri ha blitt spurt om å vise fram et slikt.

 Det er uklart hvor mange sykehus mannen har praktisert ved, men det prestisjetunge Karolinska Sjukhuset er ett av dem. Når sykehusene har oppdaget hvem de hadde anssatt, har de avskjediget ham.

 I etterkant har mannen gått til søksmål og fått minst en halv million svenske kroner som kompensasjon for tapt arbeidsfortjeneste, skriver Dagens Nyheter i dag.

Skrev ut narkotika

I 1986 - allerede året etter at han hadde avlagt eksamen i medisin, ble han ilagt bot for å ha skrevet ut store mengder av det narkotiske stoffet petidin til seg selv. I 1987 mistet han retten til å praktisere som lege i Sverige.

  Like fullt tok han seg et legevikariat ved Haukeland sykehus i Bergen, samt ved sentralsykehuset i Rogaland.

 I 1990 dømte Svea Hovrätt ham til fire måneders fengsel for bedrageri og brudd på narkotikaloven. Stavanger byrett dømte ham seinere til fengsel i ni måneder for tyveri og besittelse av narkotika.

 1993 fikk han jobb som lege på Danderyd sykehus i Sverige. Han ble avskjediget nærmest umiddelbart, men kunne i etterkant inkassere en erstatning på 375 000 svenske kroner.

 Like etter fikk han et tre måneders vikariat sykehuset i Sundsvall. 1995 ble han dømt til ett års fengsel for grovt bedrageri og ulovlig anskaffelse av alkohol.

Forlangte erstatning

I 1996 fikk han så jobb ved sykehuset i Lofoten. Da ledelsen ved sykehuset oppdaget hvem de hadde ansatt, ble han naturlig nok bedt om å slutte.
 Gjennom en advokat i Oslo forlangte han 200 000 kroner for tapt arbeidsfortjeneste og 100 000 for tort og svie. Fylkeskommunen sa kontant nei. Det samme gjorde herredsretten.

Anket

- Men historien er ennå ikke over. det blir en runde til. Legen har anket saken til lagmannsretten. Saken kommer opp i mars, sier personalsjef Bilif Nordahl ved Lofoten sykehus til Dagens Nyheter.

 Historien ser ut til å ende der den begynete - i Sverige. I fjor jobbet legen en tid på det prestisjetunge Karolinska Sjukhuset i Stockholm. Også her tok det noe tid før de oppdaget hvem de hadde med å gjøre.

 Men like fullt måtte de ut med en erstatning på 30 000 kroner.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!