FORUNDRET:  Advokat John Christian Elden er forundret over at advokat Christian Frick er dømt for å ha bedratt en klient som hevder han ikke er bedratt. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet
FORUNDRET: Advokat John Christian Elden er forundret over at advokat Christian Frick er dømt for å ha bedratt en klient som hevder han ikke er bedratt. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / DagbladetVis mer

Dømt mot offerets vilje

Advokat Christian Frick er dømt til fengsel for underslag - til tross for at offeret hevder at han ikke er bedratt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Advokat Christian Frick var i mange år en av Oslos framgangsrike advokater. Mange klienter og populær.

Nå er den 60 år gamle eksadvokaten dømt til tre år og seks måneders fengsel for underslag, hvorav halvparten er betinget.

- Vi er godt fornøyd med dommen. Det er en riktig dom, sier politiadvokat Elisabeth Harbo-Lervik i Økokrim.

Hun legger vekt på at Frick har brukt klientmidler som sine egne penger.

- Det har vært en omfattende etterforskning. Alle beslag har blitt prøvd for Høyesterett. Vi mener det er viktig at domstolen reager strengt når advokater begår alvorlige tillitsbrudd, sier Harbo-Lervik.

- Underlig
Mens Økokrim er godt fornøyd, er advokat John Christian Elden forundret over dommen.

- Virkeligheten er at lagmannsretten har dømt min klient for underslag, mens han som skal være offer for underslaget hevder at det ikke har vært noe underslag, sier Elden.

- I tingretten valgte dommerne å se bort fra offerets skriftlige forklaring. Lagmannsretten valgte å ikke tro på han som hevdet at han ikke var bedratt. Det er vanskelig å forstå.

- I norsk rett er det unikt at person blir dømt for å ha bedratt en person som hevder han ikke er bedratt, sier advokat Elden.

- Min klient er dømt for en straffbar handling det påståtte offeret hevder aldri har funnet sted. En stor del av dommen er basert på dette. Samtidig er vi fornøyd med at retten har frifunnet min klient for mange av de forhold Økokrim anklaget ham, for, sier Elden.

-Skuffet
Eksadvokat Christian Frick er skuffet over dommen.

-Min venn — «offeret» og jeg hadde en avtale. Det har ikke retten trodd på.

DØMT:  Eksadvokat Christian Frick er dømt til  fengsel i tre år og seks måneder. Nå anker han saken inn for Høyesterett. 
Foto: Knut Falch / SCANPIX
DØMT: Eksadvokat Christian Frick er dømt til fengsel i tre år og seks måneder. Nå anker han saken inn for Høyesterett. Foto: Knut Falch / SCANPIX Vis mer

- Jeg så ikke Snåsa-mannen i retten, ingen kan med sikkerhet si at vi ikke hadde en avtale. Dommen er basert på tro, og det er ikke i retten vi skal tro, sier Christian Frick.

- Sjokkert
Forretningsmannen Økokrim og Borgarting lagmannsrett mener ble bedratt av eksadvokat Christian Frick er sjokkert.

- Denne dommen fjernet det jeg hadde av tillit til det norske rettsvesenet. Dommen er intet annet enn en skandale. Jeg forstår ikke at det er mulig. Vår avtale var at Frick kunne bruke pengene. Den han tjente på aksjekjøp delte vi, sier forretningsmannen som nå er bosatt i Spania.
Ankes
Advokat John Christian Elden mener likevel siste ord ikke er sagt i saken mot eksadvokat Christian Frick.

- Vi er allerede i gang med å jobbe med en anke for Høyesterett. Etter vår vurdering har Borgarting lagmannsrett brukt feil rettsanvendelse, sier Elden.

- En eventuell anke tar vi når den kommer. Etter vår mening er dommen mot Christian Frick både riktig og god, sier politiadvokat Elisabeth Harbo-Lervik i Økokrim.

Flere forhold
Ved siden å ha blitt funnet skyldig i å ha underslått penger fra klientkontoen, fant Borgarting lagmannsrett eksadvokat Christian Frick skyldig i å ha bedratt en sveitsisk bank for sju millioner kroner.

Retten fant det også bevist at Frick skal ha hvitvasket millionbeløp for den tidligere politimannen Jan Erik Nilsen.

- EN GOD OG RIKTIG DOM: Politiadvokat Elisabeth Harbo-Lervik mener dommen mot eks-advokat Christian Frick er både riktig og god.
- EN GOD OG RIKTIG DOM: Politiadvokat Elisabeth Harbo-Lervik mener dommen mot eks-advokat Christian Frick er både riktig og god. Vis mer