VENTER PÅ STRAFF: Julia Timosjenko i rettssalen i Kiev, flankert av sin mann og datter.  EPA/ALEKSANDR PROKOPENKO / POOL
VENTER PÅ STRAFF: Julia Timosjenko i rettssalen i Kiev, flankert av sin mann og datter. EPA/ALEKSANDR PROKOPENKO / POOLVis mer

Dømt skyldig, venter på straff

Ukrainas statsminister Julia Timosjenko er dømt til sju års fengsel for å ha gått ut over sine fullmakter da hun underskrev en gassavtale med sin russiske kollega Vladimir Putin i 2009.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med sin mann og datter ved sin side i rettssalen satt hun med øynene klistret til sin Ipod da straffeutmålingen ble lest opp.

Ikke vær redde
Maksimumsstraffen for Ukrainas ledende opposisjonspolitiker er et politisk jordskjelv i Ukraina. Dommen vil gjøre det vanskeligere for Ukraina å knytte seg nærmere EU.

Selv mener Timosjenko at rettssaken er en politisk prosess, og hun anklager president Viktor Janukovitsj for å innføre et rettsløst samfunn. Hun sammenlikner sin sak med 1937, toppen av Stalins utrenskinger. I en pause i domsopplesingen, sa Timosjenko.

- Jeg ber dere om ikke å være redde for regimet. Ukraina vil helt sikkert bli kvitt dette autoritære regimet. Diktaturet og det autoritære styret vil bli fjernet i nærmeste framtid, sa hun. Og Timosjenko er ikke i tvil om hvem som har ansvaret for den strenge dommen.

Lover å slåss
- Dere vet veldig godtat dommen ikke er formulert av dommer Kieriev, men av president Janukovitsj.

Hun lovte også å slåss, så lenge hun har krefter.

- Uansett hvilken dom som vil komme, så vil min kamp fortsette. Dommen, som er skrevet av Janukovitsj, vil ikke forandre noe i mitt liv eller i min kamp.

Timosjenko risikerer sju års fengsel. Mange støttespillere følger rettssaken utenfor rettslokalet. Det har vært uro, men ingen sammenstøt med politiet.

Julia Timosjenko er ikke alene om å mene at prosessen mot henne er politisk motivert. EU mener det samme, og har lagt sterkt press på Ukraina for å legge saken bort. Assosieringsavtalen med EU står på spill. Det er derfor knyttet stor spenning til straffeutmålingen.

Begrunnet frykt
- Hvis det er en dom som gjør henne skyldig, vil det ikke være mulig for Ukraina å få en assosieringsavtale (med EU), og vi vil bli som et slags Hviterussland, sier Arsenij Jatsenjuk, leder av opposisjonspartiet Front for forandring, ifølge det russiske telegrambyrået RIA Novosi.

Frykten kan være begrunnet. Viktor Janukovitsj vant det ukrainske presidentvalget knepent foran Julia Timosjenko, for snart to år siden. Det var tid for revansje etter at Janukovitsj prøvde å stjele presidentvalget i 2004, ved hjelp av valgfusk. Men Julia Timosjenko organiserte den oransje revolusjonen mot valgfusket, og så mange som en million mennesker strømmet ut i gatene, og krevde omvalg.
Timosjenko var dronningen av den ukrainske revolusjonen, og i 2010 var det hennes tur til å utfordre Janukovtisj. Denne gangen sa valgobservatører at valget var demokratisk, og Timosjenko tapte.

Splittet land
Ukraina er et land som politisk og kulturelt er delt på midten. Litt forenklet så vil de i øst knytte seg nærmere Russland, mens de i vest er svært Russlands-skeptiske og vil knytte seg til EU.

Mens Janukovitsj har sin maktbase i øst, har Timosjenko sin maktbase i vest.

Men det er mange paradokser i ukrainsk politikk. Ett er at avtalen Timosjenko trolig dømmes for ble gjort med Vladimir Putin, mannen som åpent støttet Janukovitsj ved valget i 2004, og åpent har gitt uttrykk for sin forakt for den oransje revolusjonen. Et annet er at også Janukovitsj vil knytte Ukraina nærmere EU, fordi også han erkjenner at landet trenger den modernisering og de investeringer EU kan bidra med.

En streng dom kan bety at Ukraina politisk trekkes mot Russland uten at noen egentlig vil det. En dom uten fengselsstraff kan bety at Ukraina fortsetter sin tilnærmingsprosess mot EU.