Dømt til 11 års fengsel for Blå-skyting

- Jeg angrer selvfølgelig på at jeg skjøt. De skuddene har ødelagt mye.

TRUFFET: Dørvaktene som ble skutt, får her hjelp like innenfor inngangsdøra på Blå. Foto: Dagblad-tipser
TRUFFET: Dørvaktene som ble skutt, får her hjelp like innenfor inngangsdøra på Blå. Foto: Dagblad-tipser Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

En 25 år gammel mann er dømt til elleve års forvaring for skyting utenfor utestedet Blå i Oslo, melder NRK. Mannen er også dømt til å betale i underkant av 600 000 kroner i erstatning og oppreisning til ofrene.

Det var natt til søndag 9. juli 2017 at 25-åringen løsnet en rekke skudd mot til sammen sju personer ved inngangspartiet til det populære konsert- og skjenkestedet ved Akerselva sentralt i Oslo.

25-åringen benyttet ifølge tiltalen en halvautomatisk 45-kalibret pistol av typen Norinco NP30 under skytingen.

Ifølge tiltalen avfyrte mannen tre skudd mot hver av de sju ofrene. Tre av dem ble ikke truffet av skuddene, en ble truffet av streifskudd, mens de tre andre overlevde enten fordi skuddene de ble truffet av ikke var dødelige eller fordi de kom under rask legebehandling.

Politiet opplyste kort tid etter hendelsen at mannen avfyrte skuddene fordi han ble nektet adgang til utestedet. 25-åringen ble pågrepet mens han var på vei bort fra utestedet.

Nektet for drapsforsøk

Mannen har også selv i avhør bekreftet at han avfyrte skuddene i sinne over at han ble nektet adgang. I et intervju med NRK i forbindelse med rettssaken hevdet mannen at han ikke hadde til hensikt å drepe noen, og at han bare ville skremme.

- Jeg følte meg urettferdig behandlet av vaktene på Blå og ble veldig sint. Men jeg skulle bare gått hjem. Jeg angrer selvfølgelig på at jeg skjøt. De skuddene har ødelagt mye, sa han til NRK tidligere denne måneden. Dagbladet kommer tilbake med mer.

25-åringen, som fra før har et langt rulleblad, ble pågrepet av tungt bevæpnet politi kort tid etter skytingen.

Ifølge tiltalen har 25-åringen vært voldelig mot, og truet både politibetjenter, fengselsbetjenter og medfanger. Det er bakgrunnen for at statsadvokaten har tatt forbehold om å legge ned påstand om forvaring.

Mannen, som knyttes til andre kjente kriminelle størrelser i hovedstaden, er også godt kjent for politiet fra tidligere forhold.

Dagbladet har tidligere skrevet om mannens omgang med en sentral skikkelse i gjengmiljøet i hovedstaden, og at politiet var spesielt interessert i mannens rolle i dette gjengmiljøet.

BLÅ-SIKTEDE: Den siktede etter skytingen på utestedet Blå i Oslo natt til søndag skal være personen som blir slått med planke i denne videoen. En person fra Blitz-miljøet i Oslo og to andre menn ble knivskadet og sendt til sykehus etter et knivslagsmål utenfor og inne i Blitz-huset i Oslo den 6. september 2013. Video: Privat Vis mer

Knivstakk blitzer

I 2013 ble mannen dømt for en knivstikking utenfor Blitzhuset i Oslo.

Det var om ettermiddagen fredag 6. september 2013 at mannen, som den gang var 20 år gammel, og en kompis stilte seg opp foran en gruppe blitzere utenfor Blitzhuset i Pilestredet.

24-åringen hevdet i retten at han «følte at blitzerne så stygt på dem». Han og kameraten skal derfor ha begynt å le høyt av blitzerne i et forsøk på å terge dem.

Ifølge dommen gjorde 24-åringen og kompisen nazihilsener, ropte «sieg heil» og kalte blitzerne for landssvikere, noe som førte til et ordentlig slagsmål.

I dommen fra Oslo tingrett heter det at 24-åringen og kompisen dro fram hver sin kniv idet de krysset gata og gikk mot blitzerne. En ung mann som befant seg på innsida av Blitzhuset, løp ut for å se hva som foregikk. 24-åringen kom mot ham og stakk den unge mannen gjentatte ganger med en kniv. Både fornærmedes og 24-åringens DNA ble seinere funnet på kniven, som var rundt 30 centimeter lang.

Etter knivstikkingen oppsto det fullt kaos, da personer tilknyttet Blitz-miljøet gikk til motangrep med stoler og planker.

«Ikke la dem slippe unna med det her!» og «De knivstakk kompisen min!» ropes det i videoen, som også viser hvordan Blå-skytteren og kompisen blir slått med planker.

Retten fant det «bevist utover enhver rimelig tvil at blitzerne først brukte stolene til å slå tiltalte (24-åringen, red.anm.) og vennen med, etter at tiltalte hadde tatt fram kniven».

Både 24-åringen, som søndag ble siktet for skyteepisoden utenfor Blå, og den medtiltalte kameraten hans, fikk store skader i motangrepet.

Politiet avviste den gang at mennene tilhørte et høyreekstremt miljø.

Dømt for en rekke forhold

Mannen er også tidligere dømt for blant annet kjøp, besittelse og bruk av skytevåpen uten tillatelse, samt vold og trusler mot politiet.

12. april 2013 skal han ha kastet en jernstang mot en mannlig politibetjent da sistnevnte kom for å pågripe ham i Oslo.

Videre kastet han en støvsuger mot politibetjent N.N., politibetjent N.N. og politibetjent N.N.» Han traff en av politibetjentene i beinet med en av gjenstandene, og slo videre med et støvsugerrør mot to av de andre, heter det i en av dommene mot mannen.

Dommene mot den unge mannen strekker seg så langt tilbake som til 2009, da han som 15-åring ble dømt for tyveri, trusler mot offentlig ansatte, trusler mot en politimann og flere andre forhold.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer