NEKTET  Den amiske mannen Jacob Gingerich nektet å plassere en varselstrekant på vognen sin, og ble av politiet ilagt en bot på 600 dollar. Da han nektet å betale boten ble tolvbarnsfaren dømt til 13 dager i fengsel. Foto: Stephen Lance Dennee/AP
NEKTET Den amiske mannen Jacob Gingerich nektet å plassere en varselstrekant på vognen sin, og ble av politiet ilagt en bot på 600 dollar. Da han nektet å betale boten ble tolvbarnsfaren dømt til 13 dager i fengsel. Foto: Stephen Lance Dennee/APVis mer

Dømt til 13 dagers fengsel etter trekant-trøbbel

Men fengselsbilde og oransje fengselsdrakter slipper de amiske mennene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet skrev i høst om ti amiske menn fra Kentucky som nektet å plassere varselstrekanter på hestevognene sine, og som lå an til å bli fengslet etter å ha nektet å betale bøtene ilagt av politiet som følge av lovbruddet. Etter å ha anket saken sin skal mennene nå ha blitt dømt, skriver Washington Post.

Årsaken til at gruppen ikke ønsket å plassere trekantene på vognene sine, er den lyse oransje fargen på trekantene som ifølge dem går mot deres strenge religiøse overbevisning om å leve moderate liv. Mennene ble av politiet ilagt bøter fra 100 til 600 dollar, bøter de nektet å betale.

- Ikke opp til meg Ananias Byler var den første av de ti mennene som ble dømt torsdag, etter å ha nektet å betale en bot på 489 dollar. I retur ga dommeren Byler ti dager i fengsel.

- Jeg forstår virkelig innvendingen din. Men du har brutt loven, og det er ikke opp til meg å endre loven. Det spiller egentlig ingen rolle hva jeg mener om noe av dette, uttalte dommer Deborah Crooks i retten.

De amiske mennene tilhører en svært konservativ amisk gruppe kalt Swartzentruber. Sekten lever svært enkle liv, uten hverken elektrisitet eller kloakk.

13 dager Lengst fengselsstraff fikk tolvbarnsfaren og bonden Jacob Gingerich da han ikke ønsket å betale boten på 600 dollar.

- Vi kommer helt enkelt ikke til å betale, uttalte Gingerich.

- Man kan ikke se dem Problematikken knyttet til de organsje varselstrekantene er ikke noe nytt fenomen i USA. I Ohio, New York og Pennsylvania har myndighetene godtatt unntak for Swartzentruber-sekten, og retten har i Wisconsin, Minnesota og Michigan tatt de amiske gruppene sin side. Politiet i Kentucky mener imidlertid at loven er et viktig bidrag for å øke trafikksikkerheten.

- Hvis man havner bak en av disse vognene om kvelden kan man ikke se dem. Vi bøtelegger dem både for deres egen sikkerhet, men også for sikkerheten til andre, sier Sheriffen i Graves Country, DeWayne Redmon.

Da amiske grupper ikke foretrekker å bli tatt bilde av, ba de tiltalte mennene i Kentucky om at det ikke skulle tas noe fengselsbilde av dem. Ønsket ble innvilget av dommeren. Mennene slipper også å bruke de vanlige oransje fengselsdraktene, da de i likhet med varselstrekantene går på akkord med deres religion. 

MÅ I FENGSEL: Åtte av de ti mennene som må i fengsel for å ha nektet å ha trekant på vogna. Foto: POLITIET
MÅ I FENGSEL: Åtte av de ti mennene som må i fengsel for å ha nektet å ha trekant på vogna. Foto: POLITIET Vis mer