Dømt til 14 år for Karmøy-drapet

OSLO (NTB-Dagbladet): 20-åringen som sto tiltalt for drapet på Birgitte Tengs er dømt til 14-års fengesl. Han dømmes også til å betale 100 000 kroner i erstatning til Birgittes foreldre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange hundre tilhørere ventet på dommen i en av norgeshistoriens mest omtalte straffesaker. I Karmsund herredsrett kunngjorde sorenskriver Bjørn Solbakken at den tiltale må sone 14 år fengsel.

 20-åringen sto tiltalt for seksuelle overgrep og drap på sitt eget søskenbarn, Birgitte Tengs, natt til 6. mai 1995, eller for forsettlig drap under særdeles skjerpende omstendigheter.

 Aktor, førstestatsadvokat Harald L. Grønlien, la i sin avsluttende prosedyre i forrige uke ned påstand om 14 års fengsel, samtidig som han ba retten dømme tiltalte til å betale 100 000 kroner i oppreisning til Birgittes foreldre, Karin og Torger Tengs.

 Forsvareren, advokat Arvid Sjødin, var så sikker på sin klients uskyld at han ba retten om full frifinnelse på alle punkter, uten å ta begrepet subsidiær straff i betraktning. Ifølge TV2-nyhetene virket 20-åringen helt sjokkert da han fikk dommen. Han dømmes han på bakgrunn av tilståelsen. Ifølge domspremissene har ikke 20-åringen vært utsatt for utilbørlig press av politiet. Domspremissene la også vekt på at tilståelsen underbygges av tekniske funn på åstedet.

At drapet var så brutalt blir sett på som skerpende omstendigheter. At det skjedde i affekt mens tiltale bare var 18 år, blir sett på som formildende.

Springende punkter

Saken har mange springende punkter. Aktor innrømmet allerede i sitt innledningsforedrag at det ikke finnes tekniske beviser mot tiltalte, og at indisiene alene ikke holder til domfellelse. Han mener tiltalte må dømmes på grunnlag av tilståelsen han senere trakk.

 Fetterens tilståelsen kom i februar etter 180 timers avhør. Han ble holdt i varetekt med brev- og besøksforbud, og var avskåret fra kontakt med familie og kjæreste og fra radio og tv.

 Forsvareren har rettet kritikk mot politiets avhørsmetoder og mot Kripos-førstebetjent Stian Elle, som hadde oppgaven med å avhøre tiltalte da han ble pågrepet og siktet for drapet i februar. Sjødin hevder tilståelsen er falsk, at en dyktig avhører har manipulert fram et falskt minne hos den isolerte unggutten. Sjødin stoler heller ikke på aktors nøkkelvitne.

Ønsker ny etterforskning

Under rettssaken har forsvareren også rettet kritikk mot at bilspor på åstedet ikke ble fulgt opp, og at flere ungdommer uten alibi ikke er sjekket ut av saken. Selv om tiltalte skulle bli frikjent, risikerer han å forbli mistenkt. Derfor vil forsvareren ha saken etterforsket på nytt.

 Sjødin argumenterer også med at hårene som ble funnet på klærne og kroppen til Birgitte Tengs verken tilhører henne eller fetteren. Aktor hevdet på sin side at det er helt uvisst hvor håret kommer fra.
 Det er mye som taler for at dommen vil bli anket.

DOMMEN FALLER: Herredsrettsdommer Bjørn Solbakken leste opp dommen foran en fullsatt rett litt over klokka 12 i formiddag.