Dømt til 14 års fengsel

Den tidligere grenseinspektøren Frode Berg (63) funnet skyldig i spionasje. Anker ikke dommen på 14 år, og sendes trolig til fangeleir.

DØMT: Frode Berg ble i dag dømt til 14 års fengsel i Moskva byrett. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
DØMT: Frode Berg ble i dag dømt til 14 års fengsel i Moskva byrett. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

MOSKVA (Dagbladet): Den tidligere norske grenseinspektøren, Frode Berg (63), ble i dag dømt til 14 års fengsel i byretten i Mosvka.

Berg ble av dommerne funnet skyldig i spionasje etter at han ble pågrepet i Moskva 5. desember i 2017.

Han har sittet i varetekt i det beryktede Lefortovo-fengselet siden den gang.

Berg ble raskt ført ut igjen av rettssalen uten å gi kommentarer til det norske pressekorpset etter at dommen

Han dømmes til å bli sendt til streng fengselskoloni, i tråd med aktors påstand. Dommen er formelt ikke rettskrsftig ennå. Det skjer når Berg får den oversatt til engelsk om et par dager

Anker ikke dommen

- Jeg vil annonsere på vegne av Berg at dommen ikke vil bli anket, sier forsvarer Ilja Novikov til Dagbladet. Han får støtte fra advokat Brynjulf Risnes som er Bergs norske advokat.

- Jeg har liten tro på at russiske myndigheter har interesse av at han vil sitte mange år i russisk fengsel, sier Risnes etter at Frode Berg fikk sin dom på 14 års fengsel tirsdag.

Aktor Milana Digajeva sier til Dagbladet at hun er fornøyd med Bergs dom, som er i tråd med hennes prosedyre.

- Jeg er veldig tilfreds med dommen. Retten har gitt meg medhold i mine argumenter, og dømte ham til 14 års fengsel i streng fangekoloni, sier Digajeva.

FORNØYD: Aktor Milana Digajeva. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
FORNØYD: Aktor Milana Digajeva. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Forsvarer Brynjulf Risnes skisserte samtidig en soningsoverføring eller benåding.

- I første rekke er det en benådning som kan føre raskest til løsning, sier Risnes.

Det var med en fullsatt rettssal som tilhørere at Berg fikk dommen. Han tok selv tatt plass i et glassbur, og hadde håndjern med hendene på ryggen.

FRODE BERG: Tirsdag får den 63 år gamle pensjonerte grenseinspektøren Frode Berg sin spiondom i Moskva byrett. Aktor Milana Digajeva krevde i forrige uke at Berg idømmes en 14 år lang straff, og ber om at han må sone tida i en fangekoloni. Video: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- Hei, sa Frode Berg da han ankom rettssalen til et stort pressekorps.

Han var iført svart dress med hvit skjorte, uten slips og med kortklipt grått hår.

- Livstidsdom

Bergs forsvarer Ija Novikov mener en slik straff er svært alvorlig for Berg.

- For en person som er 63 år gammel er 14 år i fengsel, og selv halvparten, praktisk talt en livstidsdom, sier advokaten.

Novikov avviser samtidig aktors påstander om Bergs aktivitet.

- De sier at norsk etterretning forsøkte å innhente gradert info om ubåter. Det er klart for meg at en person som Frode Berg, som er pensjonert tjenesteperson, ikke ville ta en slik risiko, sier Novikov og legger til:

- Jeg tror han vil fortelle sin historie selv når han er hjemme, sier forsvaren.

- Positiv Putin-uttalelse

Frode Bergs russiske forsvarer, Ilja Novikov, sier før dommen faller at det ikke er spørsmål om hvor mange år Berg får, men hvor god jobb diplomatiet gjør.

- Jeg anbefaler Frode å be Putin om benådning. Jeg ser ingen grunn til at han ikke skal gjøre det, sier Novikov til Dagbladet.

Benådningsbrevet fra advokaten blir trolig skrevet rett etter dommen.

- Er det et godt tegn at Putin selv kommenterte Bergs sak?

- Trolig ja. Det er et godt tegn at Putin selv nevnte saken og er klar over den, sier Novikov, som håper dagen i byretten blir kort.

Putin snakket selv om Berg-saken da han møtte Erna Solberg i forrige uke.

16 måneder i fengsel

Siden 5. desember 2017, da Berg ble pågrepet i Moskva, har han sittet i det beryktede Lefortovo-fengselet i den russiske hovedstaden. Den russiske sikkerhetstjenesten, FSB, mener han var på oppdrag for den norske E-tjenesten da han ble pågrepet.

Berg har sagt seg ikke skyldig etter spionasjetiltalen, men har erkjent kontakt med norsk etterretning i forkant av reisen. Overfor Dagbladet har Berg, gjennom sine forsvarere, erkjent at han var på oppdrag for E-tjenesten.

E-tjenesten har fått kritikk, blant andre fra Hamran og Hansen, for angivelig å ha sendt en norsk agent på et slikt risikooppdrag til Russland. Tjenesten har hele tida nektet å kommentere saken, og viser til Utenriksdepartementet (UD).

UD framholder på sin side at Frode Berg-saken behandles som en konsulærsak, og har ikke ønsket å kommentere saken ytterligere siden arrestasjonen.

Frode Berg-saken

  • 5. desember 2017: Den tidligere norske grenseinspektøren Frode Berg (63) ble pågrepet av den russiske sikkerhetstjenesten FSB under et besøk i Moskva. Han hadde da på seg 3.000 euro i kontanter.
  • Berg ble siktet for spionasje etter paragraf 276 og satt i FSBs fengsel Lefortovo.
  • Nordmannen erkjente at han hadde hatt kontakt med norsk etterretning, og at han hadde overlevert penger i Moskva per post på adresser han hadde fått oppgitt av kontakter i Norge, men at han ikke hadde noen formening om at dette var ledd i spionasje, ifølge forsvarer Brynjulf Risnes.
  • 19. desember 2017: Arrestasjonen ble kjent for offentligheten.
  • 22. april 2018: Bergs advokater bekreftet offentlig at nordmannen var på oppdrag for norsk etterretning.
  • 22. mars 2019: Spiontiltalen mot Berg var klar, men innholdet i den er ikke kjent.
  • 2. april 2019: Rettssaken startet formelt bak lukkede dører, første dag med en avklaring av spørsmålet om videre fengsling. Fengslingen ble forlenget med seks måneder. Berg erklærte seg ikke skyldig etter spionasjetiltalen.
  • 3. april 2019: Selve spionsaken ble gjennomført med vitneførsel og gjennomgang av beviser. * 9. april 2019: Sluttprosedyrer fra aktoratet og forsvareren. Aktor ba om 14 års fengsel.
  • 16. april 2019: Frode Berg dømt til 14 års fengsel.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer