Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jemtland-drapet:

Dømt til 17 år: «En kald og kalkulerende drapsmann»

Svein Jemtland er dømt til 17 års fengsel for drapet på sin kone Janne Jemtland.

JEMTLAND-SAKEN: Svein Jemtland er dømt til 17 års fengsel i Eidsivating lagmannrett for drapet på sin kone Janne Jemtland. Vis mer

Svein Jemtland er dømt til 17 års fengsel i Eidsivating lagmannsrett for drapet på sin kone Janne Jemtland natt til 29. desember 2017.

- Han er naturligvis skuffet over resultatet, men forholder seg til dommen, sier advokat Ida Andenæs, Svein Jemtlands forsvarer.

Straffen er ett år kortere enn tingrettens dom og aktors påstand om 18 års fengsel. Lagmannsretten skriver i dommen at det ikke foreligger noen formildende omstendigheter i saken. Domstolen viser imidlertid til rettspraksis i liknende saker og dømmer Svein Jemtland til 17 års fengsel.

Eidsivating lagmannsrett mener, i likhet med tingretten, at drapet ble begått under særdeles skjerpende omstendigheter. I dommen har lagmannsretten lagt særlig vekt på den «respektløse behandling av Janne Jemtland etter skuddet og hans opptreden overfor barna og omgivelsene etter drapet.»

- Kald og kalkulerende

Selv om drapet ikke blir vurdert som overlagt av lagmannsretten, vises det i dommen til at Jemtland hadde et sterkt drapsforsett.

«Hans systematiske og planmessige arbeid for å skjule spor gir et bilde av en kald og kalkulerende drapsmann», heter det i dommen.

Domstolen skriver videre at Svein Jemtland arbeidet systematisk og planmessig for å skjule spor og vanskeliggjøre søket etter kona, samt at han «plasserte ut blodspor og ødela Jannes telefon».

Det vises blant annet til hvordan Svein Jemtland sendte en rekke meldinger til konas mobiltelefon, og at han kontaktet både legevakt og politi for å undersøke om noen hadde funnet henne.

I tillegg til dommen på 17 års fengsel, er Jemtland også dømt til å betal oppreisningserstatning på totalt 800 000 kroner til sine to sønner.

ÅSTED: I dommen framgår det at Janne Jemtland ble skutt da paret befant seg ved inngangsdøren utenfor parets bolig. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
ÅSTED: I dommen framgår det at Janne Jemtland ble skutt da paret befant seg ved inngangsdøren utenfor parets bolig. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Skuffet

Jemtland fikk forkynt dommen i Ullersmo fengsel nå i dag.

- Han registrerer samtidig at straffen er lagt på et noe lavere nivå enn i tingretten, sier Andenæs.

I en enstemmig dom i Hedmarken tingrett ble ektemannen dømt til 18 års fengsel i desember i fjor. Jemtland nekter straffskyld og anket da dommen på stedet.

Andenæs sier hun må sette seg grundig inn i dommen før hun kan kommentere ytterligere.

- Nå skal vi lese og sette oss grundig inn i saken, før vi bestemmer oss for hva vi skal gjøre videre, sier Andenæs.

Ektemannen sto tiltalt for å ha drept 36 år gamle Janne Jemtland i Brumunddal natt til 29. desember 2017. Ifølge tiltalen ble hun skutt i hodet med pistol, før ektemannen senket henne i vann så hun døde. Hun skal ikke ha blitt druknet i Glomma hvor hun ble funnet, men et annet sted.

LAGMANNSRETTEN: Svein Jemtland mottok i dag dommen fra Eidsivating lagmannsrett. Han fikk forkynt dommen i fengsel. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
LAGMANNSRETTEN: Svein Jemtland mottok i dag dommen fra Eidsivating lagmannsrett. Han fikk forkynt dommen i fengsel. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Video

Ett av elementene som skilte ankebehandlingen i lagmannsretten fra tingrettsbehandlingen var en video av rekonstruksjon, som ble vist fram i retten.

I videoen viser Svein Jemtland ektemann hvordan han mener et uhell førte til at hun døde.

- I fallet, eller idet vi treffer bakken, sier det pang, sier han i den halvannen timer lange videoen.

JEMTLAND-SAKEN: Bare Svein Jemtland vet akkurat hva som skjedde på trappa utenfor parets bolig romjula 2017. 18. juni ble rekonstruksjonen av hendelsesforløpet vist for retten. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Den tok for seg hva drapstiltalte Jemtland sa hendte fra paret begynte å krangle på soverommet til hun fikk et skudd midt i panna ved trappa utenfor huset, noe han hele tiden har hevdet skjedde ved et uhell.

I videoen viser ektemannen ved hjelp av en markør hvordan han husker at kona tok opp en pistol fra nattbordskuffen på soverommet og dyttet ham ut i gangen og videre utendørs.

- Da tar hun pistolen opp, sier Jemtland i videoen, og forteller at kona truet med å skyte ham.

- Da føler jeg at vi ikke kommer noen vei. Jeg risikerer at hun slenger igjen døra og går inn, forteller han.

Påtalemyndigheten og aktor, statsadvokat Iris Storås, mener videoen ikke endrer noen ting og viser til at det bare er tiltalte Jemtland som vet hva som akkurat skjedde på trappa romjulskvelden i 2017.

Lagmannsretten mener i likhet med påtalemyndigheten at videoen ikke endrer grunnlaget for straffeutmålingen.

«Tiltalte forklarte riktignok allerede i første avhør at han befant seg på stedet da skuddet gikk av. Han forklarte også hvor Janne Jemtland og våpenet befant seg», heter det i dommen.

«Tiltalte har imidlertid forklart at skuddet gikk av ved et uhell. Skal han bli trodd på det, må han fortelle hvor Janne Jemtland er. Selv om funn av lik og drapsvåpen har vært viktig for etterforskningen, har tiltaltes forklaring om at skuddet gikk av ved et uhell ikke lettet gjennomføringen av rettsprosessen. Ved sin forklaring har tiltalte lagt skylden for hendelsen på Janne. Dette er belastende både for barna og Jannes familie. Lagmannsretten kan etter dette ikke se at tiltaltes erkjennelse av enkelte faktiske forhold kan tillegges vekt i formildende retning.»

Aktor i saken valgte også å skrote de såkalte kjørerapportene, eller bilbeviset, i lagmannsretten.

Ville frifinnes

Jemtland har forklart at han forsøkte å ta fra kona en pistol, og at de falt og at et skudd gikk av ved et uhell. Ifølge ektemannens egen forklaring dumpet han liket av kona natta etter at hun ble skutt.

Jemtland var savnet i to uker før ektemannen ble pågrepet og siktet for drapet. Dagen etter ble den drepte kvinnen funnet på bunnen av Glomma. Rettsmedisinerne konkluderte med at selv om skuddet som ble avfyrt var dødelig, døde Jemtland av drukning få timer etter at hun ble skutt.

Ektemannens forsvarer, Ida Andenæs, la ned påstand om at mannen må frifinnes. Hun sa i retten at mannen hadde panikk i timene og dagene etter skuddet, og at dette var en direkte årsak til de irrasjonelle handlingene hans.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media