Foto: POLITIET
Foto: POLITIETVis mer

Dømt til 17 og 8 års fengsel i Faiza-saken

Nyfløt dømt for forsettlig drap, Khan for kidnapping med døden som følge. Kan ikke bevises at drap var planlagt, mener Asker og Bærum tingrett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Håvard Nyfløt (26) er i Asker og Bærum tingrett dømt til 17 års fengsel for forsettlig drap under særdeles skjerpende omstendigheter, mens Shamrez Khan (29) dømmes til 8 års fengsel for kidnapping med døden som følge.

De to må også betale 200 000 kroner i erstating til hver av Faizas foreldre om dommen blir stående.

Verken Khan eller Nyfløt er dermed dømt for overlagt drap, slik de var tiltalt for.

Nyfløt anket dommen på stedet, mens Khan tok betenkningstid da dommen ble forkynt.

- Ikke logisk Tingrettsdommer Cecilie Walnum ved Asker og Bærum tingrett leste i ettermiddag opp et sammendrag av den enstemmige, 40 sider lange dommen i Faiza-saken.

Retten mener det ikke kan bevises at Khan bestilte drap og at Nyfløt deltok i en slik plan i lang tid.

- Det som særmerker denne saken er at det ikke et mulig å finne fram til et logisk og sannsynlig handlingsmønster hos de to tiltalte. Dette gjelder både om man legger tiltalen og de tiltaltes forklaring til grunn, sier Walnum.

- De har gjennomført omfattende planlegging, men framstår likevel amatørmessige. De utviste en total mangel på konsekvensvurdering og preges av nokså ufårståelig høye tanker om seg selv. Her kunne det meste gå galt, og det gjorde det, sier dommeren.

- Forbrytersk Khan beskrives imidlertid i dommen som en mann med "fast, forbrytersk forsett" som er ut til å ha planlagt en kidnapping med store lidelser for Faiza i rundt et år, uten å ha kommet til fornuft.

- Han har åpenbart ikke hatt noen betenkeligheter med å overlate henne til en person han selv har oppfattet som særdeles skremmende og skruppelløs, skriver retten om kidnappingsoppdraget han ga til Nyfløt.

Dommerne mener Khan burde ha forstått at det kunne ende med døden, men ikke at det var dette som var Khans intensjon.

Nyfløt blir på sin side delvis trodd på sin siste versjon av hendelsesforløpet. Det var angivelig at han egentlig planla å drepe Khan i et scenario tatt fra helten hans "Dexter" i tv-serien med samme navn, for så å bli takket av Faiza.

- Dexter-planene framstår som de minst usannsynlige, heter det i dommen.

Den slår likevel fast at det var stripsen Nyfløt strammet rundt Faizas hals som drepte 26-åringen, og at tiltalte skjønte hva han gjorde.

ADVOKATENE: Forsvarerne John Christian Elden (t.v.) og Frode Sulland i Asker og Bærum tingrett tidligere i rettssaken.
Foto: Erlend Aas / SCANPIX
ADVOKATENE: Forsvarerne John Christian Elden (t.v.) og Frode Sulland i Asker og Bærum tingrett tidligere i rettssaken. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer

- Det er utenkelig at han strammet så hardt uten at han forsto at han kvalte henne, skriver dommerne.

Skuffet Aktor, statsadvokat Carl Fari, sa i sin prosedyre for to uker siden at Nyfløt og Khan  bør få henholdsvis 19 og 20 års fengsel for overlagt drap. Det skjedde ikke.

- Vi har ikke fått medhold i vår hovedanklage. Det må vi bare ta til etterretning foreløpig, sier Fari til Dagbladet.

Også advokat Harald Stabell, bistandsadvokat for Faizas familie var skuffet over dommen i dag, i hovedsak fordi Khan ikke har fått en drapsdom.

- For det første er de skuffet over at dommen ikke lyder på overlagt drap for de to, men særlig i forhold til han de mener har bestilt drapet, sier Stabell.

Han forteller at Faizas foreldre og bror har vært forberedt på at det blir en ankesak i lagmannsretten.

- Det har vært tungt og belastende for dem å være her, men de synes også det har vært bra fordi de nå har fått vite mer om det som skjedde. I neste runde håper de på et bedre resultat i dommen, sier Stabell til Dagbladet.

Advokat Frode Sulland, som er forsvarer Håvard Nyfløt, betegner klientens reaksjon på 17 års fengsel som "hoderystende og uforstående".

- Dommen er overraskende. Han har blitt dømt for noe som er helt i strid med det han har forklart. Retten har lagt en helt egen historie til grunn og nærmest snudd bevisbyrden på hodet rundt det som skjedde på parkeringsplassen på Solli 3. februar.

Shamrez Khan var på sin side lettet over utfallet i dag.

- Han er lettet over å bli trodd på at han aldri har bestilt noe drap, sier advokat John Christian Elden, som opplyser at klienten foreløpig ikke har tatt stilling til om han vil anke dommen på åtte års fengsel for den dødelige frihetsberøvelsen.


DREPT: Faiza Ashraf ble bare 26 år gammel.
DREPT: Faiza Ashraf ble bare 26 år gammel. Vis mer