- DRAPSMANNEN: Noppadol Wantaphirom ble dømt også i lagmannsretten for å ha skutt og drept Einar Opsahl på Bislett i juni 2011. Foto: Privat
- DRAPSMANNEN: Noppadol Wantaphirom ble dømt også i lagmannsretten for å ha skutt og drept Einar Opsahl på Bislett i juni 2011. Foto: PrivatVis mer

Dømt til 18 års fengsel etter drapet på Einar Opsahl

- Bærer preg av ren henrettelse, skriver lagmannsretten om drapet begått av Noppadol Wanthaphirom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Noppadol Wanthaphirom (31) ble i Borgarting lagmannsrett i dag dømt til 18 års fengsel etter drapet på Einar Opsahl (35) på Bislett natt til 18. juni i 2011.

Straffeutmålingen er den samme som i tingretten. Lagmannsretten mener det ikke foreligger noen formildende omstendigheter av betydning i saken.

«Det er flere momenter som taler for at drapet isolert sett tilsier en straff opp mot lovens maksimum (15 år, red. anm.). Drapet bærer preg av å være en ren henrettelse. Når Wanthaphirom avfyrer en pistol fra kloss hold mot hodet til Opsahl, må utfallet ha fremstått som sikkert og ønsket, heter det i dommen.

Sett i sammenheng med våpen- og narkobeslagene som ble gjort i drapsetterforskningen og reststraff fra tidligere dommer, mente én av dommerne at Wantaphirom burde dømmes til 19 års fengsel, men flertallet falt ned på 18 år for forbrytelsene.

- Lettet 31-åringen må i tillegg betale 96 302 kroner i erstatning og 200 000 kroner i oppreisning til de etterlatte.

Einar Opsahls mor og andre pårørende ble i kveld informert om lagmannsrettsdommen.

- Familien er lettet over at denne domstolbehandlingen er over, sier bistandsadvokaten til Einar Opsahls mor, Jan Christian Kvanvik, til Dagbladet i kveld.

DREPT: Einar Opsahl (35) ble et tilfeldig offer for pistoldrapet da han tok kontakt med personer i en bil han trodde var en piratdrosje.
DREPT: Einar Opsahl (35) ble et tilfeldig offer for pistoldrapet da han tok kontakt med personer i en bil han trodde var en piratdrosje. Vis mer

Han mener det ikke er noen grunn til at Wantaphirom, med en eventuell anke, skal få saken opp i Høyesterett.

- Vi ser på dette som sluttstrek i straffesaken. Men sorgprosessen vil nok vedvare i lang tid, sier Kvanvik.

Nektet hele veien Wanthaphirom erkjente aldri straffskyld i retten, men hevdet at han kjenner gjerningsmannens identitet.

- Jeg så hvem som gjorde det og kjenner ham, men av frykt for represalier vil jeg ikke navngi gjerningsmannen, sa 31-åringen i lagmannsretten.

Han ble heller ikke trodd på at et stort hasjparti politiet fant i leiligheten hans var påtvunget ham av personene som i «virkeligheten» sto bak drapet.

«Det er åpenbart oppdiktet for å slippe unna ansvar for drapet», skriver lagmannsretten.

Wanthaphiroms forsvarer, advokat Morten Engesbak, hadde tidligere i kveld ikke rukket å diskutere dommen med sin klient og ville derfor vente med å kommentere straffeutmålingen.

Skutt fra kloss hold Einar Opsahl var natt til 18. juni i 2011 på byen sammen med to barndsomvenner og på vei til en fest, da han i 01-tida tok kontakt med det han trodde var en piratdrosje ved taxiholdeplassen på Bislett.

Det oppsto en krangel og håndgemeng, før Wanthaphirom ankom i en annen bil og gikk inn i situasjonen. Ifølge lagmannsretten hadde han sett opptrinnet, og gikk mot Opsahl med en kaliber 22-pistol. Så skjøt han 35-åring i venstre tinning fra mindre enn to meters hold.

Wanthaphirom var betydelig ruset på alkohol og narkotika, men motivet for drapet er ennå ukjent.

«Wantaphirom var ikke mer ruset denne kvelden enn at han kjørte bil. Drapet må anses å ha skjedd uprovosert, og det selv om Opsahl ved feilaktig å tro at han praiet en piratdrosje kan sies å ha oppsøkt situasjonen. Dette er en misforståelse noen og enhver vil kunne komme i skade for å begå i beruset tilstand, slik at drapet må antas å ha skapt mer frykt i nabolaget og befolkningen generelt enn det en drapshandling normalt avstedkommer», heter det i lagmannsrettsdommen.