Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dømt til 18 års fengsel for Bislett-drapet

30-åring fra Thailand kjent skyldig for drapet på Einar Opsahl i fjor sommer. Anket på stedet.

 GJENKJENT OG DØMT:  En av  drepte Einar Opsahls kamerater Anker gjenkjente først drapsdømte Noppadal Wantaphirom på dette bildet i media - og seinere i retten. Foto: Privat.
GJENKJENT OG DØMT: En av drepte Einar Opsahls kamerater Anker gjenkjente først drapsdømte Noppadal Wantaphirom på dette bildet i media - og seinere i retten. Foto: Privat. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oslo tingrett dømte i formiddag Noppadol  Wanthaphirom (30) til 18 års fengsel for Bislett-drapet i fjor sommer.

Retten finner det bevist at det var 30-åringen med thailandsk bakgrunn som skjøt og drepte Asker-mannen Einar Opsahl (35) ved drosjeholdeplassen i Pilestredet rett på oppsiden av rundkjøringen på Bislett natt til 18. juni 2011.

Dommen var i tråd med aktors påstand.

Han anket på stedet.

Einar Opsahl og to kamerater kom gående fra en sommerfest på jobben til den ene av kameratene lenger opp i Pilestredet da det skjebnesvangre skuddet falt ved 01.05-tiden.

Drapsdømte kom stormende ut fra restauranten Tasty Thai rett over gata, og retten mener det er bevist at det var han som skjøt Opsahl i hodet da Asker-mannen trolig prøvde å kaåpre en pirattaxi.

Drapsvåpenet er ikke funnet, men politiet har funnet drapsofferets blod på den dømtes bukse og i tillegg samme type ammunisjon som Einar Opsahl ble skutt med.

Alkohol, kokain og valium - Han skjøt Opsahl i tinningen uten å si et ord, og kjørte fra stedet, heter det i dommen.

Drapsmannen var ruset på alkohol, kokain og valium, mens den drepte hadde en promille på 1,7.

30-åringen har nektet for at det var han som drepte Einar Opsahl, men han har forklart at han vet hvem drapsmannen er. Han har forklart at ikke tør si navnet av frykt for repressalier fra en vietnamesisk gjeng.

Den forklaringen tror ikke Oslo tingrett på.

Dømtes telefon ble registrert på en basestasjon i nabolaget noen minutter etter drapet.

Han plukket opp en venninne og var innom en puben Bør og Børsen før de dro videre til en leilighet på Løren, der et vitne i en politiforklaring sa at 30-åringen skrøt av drapet.

Samme vitne endret seinere den forklaringen i retten, uten at han ble trodd.

- Henrettelse I dommen blir drapet beskrevet som en ren henrettelse og framstår som «helt meningsløst».

- Offeret Einar Opsahl var trolig på feil sted til feil tid, mener retten.

Drapsvåpenet er ikke funnet. Et vitne har forklart at våpenet ble kastet i nærheten av leiligheten på Løren.

Dommen på 18 år omfatter også ulovlig besittelse av våpen og ammunisjon og oppbevaring og omsetning av narkotika.  Han ble pågrepet i sin mors leilighet to år dager etter drapet med 380 gram kokain og ni kilo hasj.

Strafferammen på drapet var 15 år, og retten legger på tre år for gamle forhold, våpen og narkotika.

- Det finnes ingen formildende omstendigheter. Han har et alvorlig rulleblad med ni tidligere dommer, de fleste for narkotikaforbrytelser, sier retten.

- Overrasket Drapsdømtes forsvarer, advokat Morten Engesbak hos Stabell og Co, sier til Dagbladet at han er overrasket over at retten ikke la vekt på forklaringene til edru vitner på drapsstedet, som har forklart at de ikke kunne peke ut 30-åringen som den skyldige.

Den dømte forholdt seg rolig under opplesningen, og var åpenbart forberedt på dommen som kom.

- Det er klart at han ikke innrømmer drapet, og dermed lå det i kortene av dommen ville bli anket på stedet. Vi må se nærmere på premissene for dommen, sier forsvareren.

Han har bare erkjent tiltalepunktene for oppbevaring av narkotika og ulovlig våpenbesittelse.

30-åringen sitter i varetekt i Ringerike fengsel, og en ankesak skal etter reglene påbegynnes innen åtte uker ut fra sakens alvorlighetsgrad.

Blir begjært utvist? 30-åringen er thailandsk statsborger. Han har vært i Norge ti års tid. Også hans mor og bror bor i Oslo, kom det fram under rettssaken.

Påtalemyndighetene  mener han ikke har hatt lovlig opphold i Norge siden 2005, og har antydet at han vil bli begjært utvist fra landet.

- Slike forhold må vi ta stilling til når en dom er rettskraftig. Det er jo vane for at utenlandske statsborgere kan bli utvist i forbindelse med soning. I dette tilfellet mener vi at vår klient har lovlig opphold i Norge, sier advokat Morten Engesbak til Dagbladet

DREPT: Einar Opsahl. FOTO: BENJAMIN A. WARD
DREPT: Einar Opsahl. FOTO: BENJAMIN A. WARD Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media