Dømt til 24 års fengsel for krigsforbrytelser

Tilhørere fulgte med på storskjerm.

SAMLET PÅ TORGET: Kroatiske tilhengere av Ante Gotovina fulgte med på storskjerm i Zagreb tidligere i dag, da Gotovina ble dømt til 24 års fengsel. Foto: HRVOJE POLAN/AFP
SAMLET PÅ TORGET: Kroatiske tilhengere av Ante Gotovina fulgte med på storskjerm i Zagreb tidligere i dag, da Gotovina ble dømt til 24 års fengsel. Foto: HRVOJE POLAN/AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BEOGRAD (Dagbladet): Den internasjonale krigsforbryterdomstolen for det tidligere Jugoslavia, også kjent som ICTY, dømte i dag den kroatiske generalen Ante Gotovina til 24 års fengsel for krigsforbrytelser mot serbere under Operasjon Storm i Kroatia i 1995.

I 1992-95 hadde serberne tatt store deler av Kroatia, og mens krigen raste i Bosnia og Hercegovina fra 1992-95 var det stille på fronten mellom Kroatia og Jugoslavia som besto av Serbia og Montenegro. Dette endret seg imidlertid da Gotovina ledet kroatiske styrker i en offensiv som førte til at 250 000 serbere måtte forlate sine hjem, altså etnisk rensing.

I Serbia mottas dommen med stor tilfredshet fordi den allmenne oppfatningen er at ICTY er en anti-serbisk domstol. I Kroatia er man naturligvis ikke like fornøyde fordi Gotovina av mange anses som en nasjonal helt.

Og serbiske Ratko Mladic er også en nasjonal helt blant mange serbere. Han er nå ettersøkt for krigsforbrytelser og folkemord under krigen i Bosnia og Hercegovina. Kriminelt samvirke I følge dommen har Gotovina og kollegaen Mladen Markac, som ble dømt til 18 års fengsel, deltatt i det som kalles Joint Criminal Enterprise på engelsk. På norsk heter dette kriminelt samvirke forklarer professor Jo Stigen ved Institutt for offentlig rett, Det juridiske fakultet i Oslo.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer