Dømt til 27 års fengsel

Lederen for al-Qaida i Spania, Imad Eddin Barakat Yarkas, fikk 27 års fengsel for å ha vært med i sammensvergelsen bak angrepene mot USA 11. september 2001.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han ble imidlertid frikjent for drap på ofrene.

Sammen med Yarkas, som kalles Abu Dahdah, sto 23 personer for retten i Madrid, i en av de viktigste rettergangene mot terrorister i den moderne og voldelige islamismens historie.

For første gang i Europa er noen dømt for medvirkning til angrepene mot World Trade Center og Pentagon i USA.

Sammensvergelse

Retten i Spania har dømt 41 år gamle Abu Dahdah, som ble født i Syria, for å lede den spanske cella av al-Qaida med de mål og midler bevegelsen har. Og han er dømt for å ha vært med i sammensvergelsen som planla angrepene 11. september 2001.

I dommen fra Audiencia Nacional mandag heter det at han «var punktlig informert om forberedelsene som gikk forut for angrepene», og han var med på å klekke ut ideene i samspill med cella til al-Qaida i Hamburg i Tyskland.

Det var Hamburg-cella, med Mohammed Atta i spissen, som gjennomførte kamikaze-angrepene. Et planleggingsmøte, med Atta til stede, fant sted i Spania i juli 2001. Men Abu Dahdah er av retten frikjent for å ha vært med på å utføre angrepene med passasjerflyene.

Frikjent

Aktor, Pedro Rubina, hadde bedt retten om å dømme tre av de tiltalte for mordene på de omkomne og om 25 års fengsel for hvert mord, altså til sammen 74 337 års fengsel. Den slags straffeutmåling er mulig i spansk rett, men retten avviste denne delen av tiltalen.

Rettslærde sier med dette at retten har slått fast at det finnes terrorisme uten våpen. Dette kan sette presedens, ikke minst foran rettergangen for de tiltalte etter bombeangrepene i Madrid 11. mars 2004 som ventes å komme neste år.

Osama Darra og Jasem Mahboule ble begge dømt for lederskap i al-Qaida i Spania og fikk elleve års fengsel hver. Elleve andre personer ble dømt som menige medlemmer av al-Qaida til mellom åtte og ni års fengsel.

LANG SONING: Syriskfødte Abu Dahdah må belage seg på en lang soning. Retten har slått fast at det finnes terrorisme uten våpen.