Dømt til 28 år i gresk fengsel

43-åringen ble dømt til å sone 28 år i et gresk fengselshelvete. Nå slipper han med fem år i norsk fengsel med «hotellstandard».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet): I Hellas ble nordmannen 17. september 2002 dømt til fengsel i 28 år for å ha voldtatt en seks år gammel gutt på Kreta våren 2001. Etter at han søkte om- og fikk overføring fra Hellas til Norge, har Trondheim tingrett nå omgjort straffen.

Straffen i Hellas er lagt til grunn for den norske dommen, men den er likevel tilpasset det norske straffesystemet.

«Som saken viser, er den straff som utmåles for denne type forhold på et helt annet nivå i Hellas enn i Norge, noe som kan skrive seg både fra kulturforskjeller og fra en ulik vurdering av straffverdigheten av denne type handlinger. Retten skal imidlertid se bort fra det greske straffenivået,» skriver tingrettsdommer Tor Langbach.

Rått og brutalt

Forholdet 43-åringen dømmes for, blir i dommen betegnet som svært alvorlig: «Et rått og brutalt overgrep mot en seksåring som ble stengt inne, som ble slått og truet og som ble gjenstand for grove, skremmende og sterkt krenkende overgrep fra siktede».

43-åringen har forklart at oppholdet i gresk fengsel har vært særdeles hardt: Han har ikke sittet i enecelle, men i et rom sammen med rundt 40 andre fanger.

Forholdene har vært svært uhygieniske, kostholdet har vært dårlig og hverdagen har vært preget av vold fangene imellom.

Drap og ran

Nordmannen har fortalt at han selv har vært utsatt for mye vold, tennene er slått ut, ribbein knekt og hørselen skadet, og han har arr og skader over hele kroppen. Han har vært vitne til drap og selvmord blant fangene. Han har solgt alt han eier og tatt opp lån for å kunne kjøpe mat, og for å kunne betale innsatte og vakter for beskyttelse.

Det er 43-åringen selv som beskriver oppholdet i Trondheim fengsel som et hotellopphold i sammenlikning.