Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dømt til å betale 59 milliarder for miljøskader i Amazonas

Selv om oljeselskapet aldri har boret i området.

ECUADOR: Selskapet Texaco skal ha boret etter olje i Amazonas-området i Ecuador før de ble kjøpt opp av Chevron. Nå er Chevron dømt til å betale erstatning på nesten 59 milliarder kroner for miljøskader. Foto: AP Photo/Dolores Ochoa/NTB Scanpix.
ECUADOR: Selskapet Texaco skal ha boret etter olje i Amazonas-området i Ecuador før de ble kjøpt opp av Chevron. Nå er Chevron dømt til å betale erstatning på nesten 59 milliarder kroner for miljøskader. Foto: AP Photo/Dolores Ochoa/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det amerikanske oljeselskapet Chevron er dømt til å betale en erstatning på 9,51 milliarder dollar - nesten 59 milliarder kroner - for miljøskader i Amazonas-området i Ecuador.

Dommen er ifølge AFP avsagt i Høyesterett i Ecuador, som opprettholdt en kjennelse fra 2012. Erstatningsbeløpet ble halvert fra 19 milliarder til 9,51 milliarder dollar i ankesaken.

De som har gått til søksmål mot Chevron krevde opprinnelig en erstatningssum på 27 milliarder dollar, rundt 160 milliarder kroner.

Ulovlig boring Saksøkerne sier at ulovlig borepraksis som selskapet Texaco sto for, forårsaket store skader i Amazonas-området i 1970- og 1980-årene.

Chevron har aldri hatt virksomhet i Ecuador, men det har konkurrenten Texaco som Chevron kjøpte opp i 2001. Texaco var aktive i Ecuador fra 1964 til 1990.

Tusener av innbyggere i områdene av Ecuador der Texaco boret etter olje, hevder at de ble syke og ble rammet av kreft på grunn av oljeutslipp i drikkevannet.

Saken er blitt fulgt meget nøye av den internasjonale oljeindustrien fordi mange frykter saken kan skape presedens og utløse nye rettssaker andre steder. Saken kan få betydning for lignende søksmål i Canada og Brasil, ifølge AFP.

Chevron har nesten ingen eiendeler i Ecuador og kjemper mot saksøkerne som nå prøver å benytte amerikanske domstoler for å tvinge selskapet til å betale.

Chevron mener at Ecuador og landets statlige oljeselskap er ansvarlige for å betale erstatningsbeløpet. (©NTB)

MILJØSKADER: Det amerikanske oljeselskapet Chevron er dømt til å betale nesten 59 milliarder kroner for miljøskader i Amazonas-området i Ecuador på 70- og 80-tallet. Foto: REUTERS/Mike Blake/NTB Scanpix.
MILJØSKADER: Det amerikanske oljeselskapet Chevron er dømt til å betale nesten 59 milliarder kroner for miljøskader i Amazonas-området i Ecuador på 70- og 80-tallet. Foto: REUTERS/Mike Blake/NTB Scanpix. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!