Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dømt til å gi Vigrid-medlem jobben tilbake

Øyvind Heian (25) fikk sparken fordi han ytret sine meninger. I dag fikk han jobben tilbake.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Hva jeg gjør utenfor arbeidstiden er opp til meg. Dette handler om ytringsfrihet, sa Øyvind Heian til Dagbladet i forrige uke.

Selgeren fikk sparken etter å ha stått frem som sympatisør av den rasistiske organisasjonen Vigrid på TV2 i fjor høst. Han fortsatte:

- Å miste jobben på grunn av min overbevisning, det kunne jeg bare ikke godta.

Ugyldig oppsigelsesgrunn
Derfor havnet arbeidskonflikten i tingretten i Larvik, og i dag kom kjennelsen: 

«Ingen arbeidstaker skal i utgansgpunktet kunne sies opp om meningene er aldri så bisarre eller ekstreme. Enhver skal i sin fritid fritt og uten konsekvenser for arbeidsforholdet kunne fremkomme med slike».

Heian får jobben sin tilbake, og bedriften han ble sparket  fra - MTU Link - må ifølge Østlandets Blad betale saksomkostninger og 6875 kroner i erstatning for hver måned Heian har vært uten arbeid.

- Vi har ytringsfrihet
Til Dagbladet.no sier Heian i kveld at han ikke er overrasket over dommen.

- Dommen kom som ventet. Saken dreide seg om mine meningsytringer. Det har aldri vært stilt spørsmål ved mitt arbeid. Vi har ytringsfrihet i Norge, og jeg har benyttet meg av denne. Dette kommer frem i dommen, sier Heian.

JOBBEN TILBAKE: Etter å ha blitt sparket for sine Vigrid-sympatier, fikk Øyvind Heian tilbake jobben sin i dag. Foto: PER ÅGE ERIKSEN
JOBBEN TILBAKE: Etter å ha blitt sparket for sine Vigrid-sympatier, fikk Øyvind Heian tilbake jobben sin i dag. Foto: PER ÅGE ERIKSEN Vis mer

Det lyktes ikke Dagbladet.no å komme i kontakt med MTU-link i kveld, men bedriftens advokat Halldor Tjoflaat sa til Dagbladet i forrige uke at oppsigelsen kom etter en helhetsvurdering.

- Forhold utenfor arbeidsplassen kan absolutt være relevant for en egnethetsvurdering i en jobb, sa han og viste til norsk og internasjonal rettspraksis.

- Slår ikke negre på gaten
MTU-link sier til TV2 at de nå vil anke dommen av hensyn til arbeidsmiljøet. Heian tar dette med knusende ro, og mener det er uproblematisk å begynne på en arbeidsplass der arbeidsgiver ikke vil ha ham.

- Jeg ser ikke på det som et problem, og har heller ingen problemer med å starte på nytt. Jeg vil legge alt til rette for å skape en ok arbeidsplass, sier han. 


Da Heian ble sparket i fjor høst, fikk han ikke anledning til å diskutere sitt forhold til Vigrid med de andre ansatte i bedriften. Det førte til heftig ryktespredning, noe Heian nå vil unngå:

- Folk kan få stille de spørsmålene de vil, og jeg vil svare. Før trodde jo folk at jeg hadde et lik nedgravd i hagen og at jeg slår ned negre jeg møter på gaten.

image: Dømt til å gi Vigrid-medlem jobben tilbake