Dømt til å leve som flyktninger

200 000 mennesker har flyktet fra krigsherjede Sudan til nabolandet Tsjad. Generalsekretær i Norges Røde Kors, Jonas Gahr Støre, tror det kan gå mange år før de vender hjem igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Det som sitter igjen er alle ansiktene, sier Jonas Gahr Støre, som nylig kom hjem fra flyktningleirene i Tsjad, fem mil fra grensa til Darfur i Sudan. 200 000 mennesker antas å ha søkt tilflukt her, og strømmen fortsetter. Mange har vært internt fordrevne inne i Darfur i flere måneder. Det er stor mangel på mat, medisiner og ly.

-  Dette er mennesker som er bombet på flukt. De har reist fra nesten ingenting til ingenting. Mange kommer trolig til å bli i leirene i mange år, sier Gahr Støre, som har snakket med mange flyktninger i leirene Farachana og Brejing.

-  Akkurat nå er det fokus på denne situasjonen, men disse menneskene kommer til å være utsatt i lang tid framover.

Verste krise på ti år

FN har karakterisert Darfur-konflikten i Sudan som den verste humanitære krisa i verden i dag. Rundt 10 000 mennesker er drept, og om lag tre millioner antas å være berørt av konflikten mellom den regjeringsvennlige Janjaweed- militsen og opprørsgeriljaen SLA. Generalsekretæren i Norges Røde Kors tror verdenssamfunnet nå er i ferd med å forstå omfanget av konflikten.

-  Denne humanitære katastrofen kan bli stående som den verste på ti år, sier han.

Av de om lag 200 000 flyktningene som har greid å komme seg til Tsjad, lever rundt 100 000 i etablerte flyktningleirer. Hjelpeorganisasjonene arbeider nå hardt for å få de neste 100 000 i leirer som kan gi nødvendig hjelp og sikkerhet.

-  Dette er et kappløp med tida. Det er nesten umulig, men her må vi gå på utsiden av det mulige, sier Gahr Støre, som innser at tida er knapp.

-  Man må også tenke på at det er mer enn en million mennesker på den andre siden av grensa. Mange av dem lever i leirer, men uten forsyninger av mat. International Crisis Group snakker om at 3-400 000 mennesker vil omkomme. Det sier noe om omfanget av denne katastrofen, sier han.

I dag sender Norges Røde Kors ni lastebiler og landcruisere til Tsjad. De skal blant annet frakte vann og mat når regntida snart kommer. Regntid betyr tre-fire måneder med svært mye nedbør og store oversvømmelser. -  Konflikten i Darfur er en komplisert situasjon som krever full oppmerksomhet, både politisk og humanitært, sier Jonas Gahr Støre.

TUSENER PÅ FLUKT: Framtida for disse sudanske flyktningene i Brejing-leiren i Tsjad er helt uviss. Snart kommer regntida, og den kan få dramatiske følger.
GIR HJELP: Jonas Gahr Støre har besøkt flyktningeleirer i Tsjad.