Dømt til å leve som flyktninger

200 000 mennesker har flyktet fra krigsherjede Sudan til nabolandet Tsjad. Generalsekretær i Norges Røde Kors, Jonas Gahr Støre, tror det kan gå mange år før de vender hjem igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

-  Det som sitter igjen er alle ansiktene, sier Jonas Gahr Støre, som nylig kom hjem fra flyktningleirene i Tsjad, fem mil fra grensa til Darfur i Sudan. 200 000 mennesker antas å ha søkt tilflukt her, og strømmen fortsetter. Mange har vært internt fordrevne inne i Darfur i flere måneder. Det er stor mangel på mat, medisiner og ly.

-  Dette er mennesker som er bombet på flukt. De har reist fra nesten ingenting til ingenting. Mange kommer trolig til å bli i leirene i mange år, sier Gahr Støre, som har snakket med mange flyktninger i leirene Farachana og Brejing.

-  Akkurat nå er det fokus på denne situasjonen, men disse menneskene kommer til å være utsatt i lang tid framover.

Verste krise på ti år

FN har karakterisert Darfur-konflikten i Sudan som den verste humanitære krisa i verden i dag. Rundt 10 000 mennesker er drept, og om lag tre millioner antas å være berørt av konflikten mellom den regjeringsvennlige Janjaweed- militsen og opprørsgeriljaen SLA. Generalsekretæren i Norges Røde Kors tror verdenssamfunnet nå er i ferd med å forstå omfanget av konflikten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer