Dømt til å lykkes

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • I går startet forhandlingene mellom Arbeiderpartiet og sentrumspartiene om statsbudsjettet. Det er en merkelig konstellasjon. Regjeringen er avhengig av støtte fra de partiene Arbeiderpartiet jaget ut av regjeringskontorene sist vinter. Likevel er partene dømt til å bli enige. I Stortinget er det fortsatt slik at det er den politiske situasjonen mer enn enkeltsaker som avgjør regjeringens skjebne. Det er vanskelig å skjønne at en slik situasjon finnes i dag.
  • KrFs parlamentariske nestleder Einar Steensnæs sa her i avisa i går at sentrum står klar til å ta over. Det fortoner seg som en nokså tom trussel. Grunnen er at det vil være politisk umulig for en ny Bondevik-regjering å lage budsjett med støtte fra høyresida. Sentrumspartienes utgangspunkt er jo å få til en bedre fordeling mellom rike og fattige. Det må skje i samarbeid med Arbeiderpartiet, som har samme mål for sin budsjettpolitikk.
  • Men regjeringen må belage seg på langt større endringer i sitt budsjett enn det som er vanlig. Sentrumspartiene har mye å hevne fra sist vinter, og de har betydelig behov for å sette sine partistempel på et forlik. Likevel bør ikke oppgaven være uoverkommelig. Selvsagt er det en grense for hvor langt regjeringen kan strekke seg. Men hvis den til slutt kan hevde at den politiske profilen ikke endres nevneverdig, kan mange milliarder flyttes på. Det trenger heller ikke å gå ut over budsjettbalansen, selv om det kan bli nødvendig å spe på med et par- tre milliarder fra oljefondet. Men også sentrum har lært fra sitt opphold i regjeringskontorene at på dette feltet må man gå forsiktig til verks. De glemmer ikke så lett hva som skjedde med renten i 1998.
  • Johan J. Jakobsen sa nylig at Stortinget har en egen evne til å finne løsninger i tilspissede situasjoner. Det har han rett i. Vi må være forberedt på betydelig støy fra Løvebakken de nærmeste ukene. Her er det mange som ikke skal selge seg gratis. Men når juletreet er på plass, vil det overraske oss om ikke statsbudsjettet er det også.