Moxnes raser:

- Dømt til å ramme Norge

Regjeringen vil gå inn for at fattige land kan få tilgang til vaksineoppskriftene, men bare dersom man kommer fram til et kompromiss om dette i WTO. Rødt leder Bjørnar Moxnes mener regjeringens timing er «stusselig».

SKUFFET: - Det er dømt til å ramme Norge også, når fattige land nektes mulighet til å bekjempe smittespredningen, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes. Foto: Terje Pedersen / NTB
SKUFFET: - Det er dømt til å ramme Norge også, når fattige land nektes mulighet til å bekjempe smittespredningen, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norge leder Trips-rådet i Verdens handelsorganisasjon (WTO). Der India og Sør-Afrika har kommet med forslag om å oppheve pantenten på coronavaksinene, slik at de kan deles med fattige land og produseres der.

Dette er noe Norge, USA og andre land lenge kjempet mot, men tidligere i år åpnet først USA og så Solberg-regjeringen for å snu i saken. I slutten av november sa utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) til VG at Norge støtter det hvis det oppnås konsensus om det i WTO.

- Vi har besluttet at Norge kan støtte unntak fra Trips-avtalen for patenter på covid-19-vaksiner, hvis det er del av et kompromiss, sa Huitfeldt.

Delingen av vaksineoppskriftene kan få stor betydning for å stoppe pandemien i land som har lav tilgang på vaksinene, og har blitt aktualisert ved spredningen av den nye virusvarianten omikron.

KAN BLI STØTTET: Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) sa til VG at Norge støtter forslaget om å gi vaksineoppskriftene patentunntak, hvis det oppnås konsensus om det i WTO. Foto: Torstein Bøe / NTB
KAN BLI STØTTET: Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) sa til VG at Norge støtter forslaget om å gi vaksineoppskriftene patentunntak, hvis det oppnås konsensus om det i WTO. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer

- Vaksineapartheid

USAs president Joe Biden oppfordret samme dag medlemslandene i WTO om å stemme for å oppheve patentrettigheten.

- Nyheten om denne varianten bør gjøre det mer tydelig enn noensinne hvorfor pandemien ikke vil være over før vi har en global vaksinasjon, sa Biden.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener regjeringens beslutning er «helt på overtid».

- Det er helt på overtid at Norge gjør det Rødt har foreslått i lang tid, nemlig å sikre unntak fra patentregler for Covid-vaksiner, sånn at vi får slutt på vaksineapartheid, der befolkninga i fattige land ofres for inntjeningen til legemiddelselskapene, sier han til Dagbladet.

SØR-AFRIKA: Sam og mannen får muligens ikke feiret bryllupet sitt slik de har planlagt på grunn av virussituasjonen i Sør-Afrika. VIDEO: Privat/AP Vis mer

- USA-dilter

Moxnes er heller ikke fornøyd med tidspunktet for utenriksminister Huitfelds uttalelse.

- Det stusselige er at Norge ikke kunne ta det selvsagte standpunktet å bidra til å få slutt på dette apartheidsystemet selv, men venter til samme dag som USA annonserer at de vil åpne for patentunntak. Hvor mange menneskeliv kunne vært spart om Norge og andre rike land hadde jobbet for å dele vaksineoppskriftene fra dag en, i stedet for å dilte etter USA?

Rødt-lederen synes også det er skuffende at regjeringen ikke vil gå inn for patentuttak på testutstyr og legemidler for covid-behandling.

- Det er en bevisst nedprioritering av testing i fattige land, som er helt nødvendig for å hindre global spredning av viruset til fordel for pandemiprofitørenes inntjening. Det er dømt til å ramme Norge også, når fattige land nektes mulighet til å bekjempe smittespredningen.

Videre sier Moxnes at han nå krever at utenriksministeren setter hardt mot hardt i WTO, og at regjeringingen også går inn for patentuttak på annet nødvendig utstyr.

- Ikke realistisk

Statssekretær Eivin Vad Petersson sier i en e-post til Dagbladet at regjeringens beslutning ble tatt før Bidens utspill sist fredag.

- Siden vi tiltrådte 14. oktober har den nye regjeringen jobbet med hvordan vi best kan bidra til å bevege den fastlåste debatten i Verdens handelsorganisasjon. Tirsdag 23. november besluttet regjeringen å justere Norges posisjon ved å åpne for å støtte et unntak fra TRIPs-avtalen for patenter på covid-19-vaksiner.

Han forteller at vedtak i WTO krever enstemmighet, og at det ikke er realistisk at Sør-Afrika og Indias svært omfattende forslag til TRIPs-unntak vil bli vedtatt i WTO.

- Vi må jobbe for å samle alle WTOs medlemmer. Vi vil delta i de videre forhandlingene med en konstruktiv og åpen holdning, sier Vad Petersson, og legger til:

- Unntak for TRIPs-avtalen er uansett ingen mirakelkur. Vi vil også arbeide for andre tiltak som kan bidra til økt produksjon og distribusjon av essensielle produkter. Patenter og andre immaterielle rettigheter har en viktig funksjon når det skal forskes på og utvikles nye produkter. Vi mener at frivillig lisensiering og samarbeid mellom produsenter og myndigheter er den mest konstruktive måten å samarbeide på.

- Bremsekloss

Ingrid Fiskaa, representant for SV i Utenrikskomiteen på Stortinget, mener også at patentuttaket må utvides, og sier til Dagbladet at regjeringens avgjørelse ikke er nok.

- Mutanten i Sør-Afrika er et resultat av at store deler av den fattige befolkningen i verden ikke er vaksinert og ikke har tilgang til det medisinske utstyret og medisinene som trengs for å slå tilbake pandemien, mener Fiskaa.

- Hva tenker du om regjeringens tidspunkt for denne beslutningen?

- Det er på tide. For så vidt vi har fått kunnskap om, har Norge vært en bremsekloss i dette arbeidet i WTO i lang tid. Så det er bra at den nye regjeringen nå snur. Men vi ser fram til at de går enda lenger. Det er et stort flertall blant statene i WTO som ønsker å ha et mye bredere patentunntak enn det Norge nå ser ut til å gå inn for.

Forhandlingene i WTO skulle etter planen gått av stabelen forrige tirsdag. På grunn av den nye virusvarianten, er imidlertid konferansen utsatt på ubestemt tid. Visegeneraldirektør Anabel Gonzalez sier avgjørelsen er tatt med støtte fra alle 164 medlemsland, ifølge NTB.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer