Dømt til DNA-test

Oslo-mann testes for Munch-ranet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

43-åringen nekter imidlertid å avgi DNA-prøve.

Dette har ført til at politiadvokat Morten Hojem Ervik, som leder etterforskingen etter ranet av maleriene «Skrik» og «Madonna», har satt saken på spissen. Politiadvokaten har gått til Oslo tingrett for å få en kjennelse for at 43-åringen må ta en DNA-prøve.

Hojem Ervik fikk tidligere i uka medhold i tingretten, men 43-åringen har påkjært kjennelsen til Borgarting lagmannsrett.

Gammel kjenning

-  Jeg ønsker ikke å bli utsatt for den integritetskrenkelse en innhenting av en DNA-prøve kan innebære.

43-åringen, som er en gammel kjenning av politiet, er tidligere dømt for et bombeattentat mot daværende stortingsrepresentant Anne-Lise Bakkens bil i 1982. Bilen sto parkert på Løvebakken, da eksplosjonen skjedde i begynnelsen av mai. Bilen ble totalvrak.

43-åringen er nå siktet for heleri og brudd på våpenloven.

Maskinpistol

Bakgrunnen for kriminalpolitiets interesse for 43-åringen etter Munch-ranet er blant annet funnet av en maskinpistol, MP5. Våpenet ble beslaglagt av etterforskerne under en razzia mot en Østfold-mann (38), som er siktet for å ha skaffet ransbilen.

Etter det Dagbladet får opplyst, har politiet funnet fullverdig DNA på maskinpistolen, men har ikke vedkommende «DNA-eier» i sin registre. 43-åringen, som er siktet for heleri og brudd på våpenloven, har i utgangspunktet forklart at han ikke kjenner noe til den aktuelle MP5-en.

Sideveske

Østfold-mannen var den første som ble arrestert etter Munch-ranet. I en forklaring han avga etter pågripelsen i begynnelsen av april, forklare han at MP5-en tilhørte 43-åringen. Våpen ble funnet i en sideveske til en motorsykkel i garasjen hjemme hos Østfold-mannens foreldre.

43-åringen ble arrestert relativt kort tid etter sprengningen av Bakkens bil. I lagmannsretten ble han dømt for flere sprengninger, blant annet for den såkalte Ammerud-eksplosjonen i Oslo, hvor 1,5 tonn dynamitt gikk i lufta.