Dømt til døden etter opptøyer i Tibet

Skal ha satt fyr på forretninger der mange døde.

FLERE DREPT: Kinesiske bygg og forretninger ble satt i brann under opprøret i Tibet i mars i fjor. Flere skal ha mistet livet i brannene. Nå er to dømt til døden for ildpåsettelser.  REUTERS/Reinhard Krause/SCANPIX
FLERE DREPT: Kinesiske bygg og forretninger ble satt i brann under opprøret i Tibet i mars i fjor. Flere skal ha mistet livet i brannene. Nå er to dømt til døden for ildpåsettelser. REUTERS/Reinhard Krause/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

To personer er dømt til døden i Kina etter at de satte fyr på forretninger under opptøyene i Tibet i mars i fjor.

Flere personer skal ha mistet livet da kinesisk-eide butikker ble satt i brann i Tibets hovedstad Lhasa i forbindelse med at tusenvis av tibetanere demonstrerte mot kinesiske myndigheter.

Under rettssaken i en domstol i Lhasa onsdag ble to andre personer idømt betingede dødsdommer, mens en femte person ble dømt til livsvarig fengsel, ifølge nyhetsbyrået Xinhua.

De fem var tiltalt for tre ulike brannstiftelser som førte til at fem butikker brant ned og sju mennesker døde, ifølge påtalemyndigheten.

Det er første gang at noen blir dømt til døden etter opptøyene i fjor. De fant sted samtidig som Kina forberedte seg til OL i Beijing og den olympiske fakkelstafetten ble arrangert i en rekke land. Opptøyene brøt ut etter at buddhistmunker hadde demonstrert fredelig i flere dager.

76 personer er dømt og over 950 arrestert som følge av fjorårets demonstrasjoner, melder statlige medier.

Til tross for det strenge vaktholdet i Lhasa ble flere butikker og hus angrepet. Opptøyene pågikk i flere timer uten at sikkerhetsstyrkene gjorde noe særlig for å stanse hærverket.

Tibetanske kilder sier at flere titall mennesker ble drept da kinesiske myndigheter i ettertid skjerpet kontrollen med den på papiret autonome kinesiske regionen.

(NTB)

 

14. MARS 2008: Opprørere kaster stein på kinesiske militærlastebiler i Lhasa. Foto: AFP/FILES/SCANPIX
14. MARS 2008: Opprørere kaster stein på kinesiske militærlastebiler i Lhasa. Foto: AFP/FILES/SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer