Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dømt til døden for å ha drept ektemannen som voldtok henne, men nå har Sudan snudd

Saken har fått massiv oppmerksomhet over hele verden.

SLIPPER DØDSSTRAFF: 19 år gamle Noura Hussein ble tidligere i år dømt til døden for drapet på ektemannen sin, men nå har retten i Sudan snudd. Foto: Change.org
SLIPPER DØDSSTRAFF: 19 år gamle Noura Hussein ble tidligere i år dømt til døden for drapet på ektemannen sin, men nå har retten i Sudan snudd. Foto: Change.org Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

19 år gamle Noura Hussein ble tidligere i år dømt til døden i Sudan etter at hun knivstakk og drepte sin 35 år gamle ektemann i april i fjor.

Hussein nektet å «fullbyrde» ekteskapet, og noen dager etter bryllupet skal den 35 år gamle mannen ha voldtatt henne med hjelp fra flere familiemedlemmer.

Da han den påfølgende dagen forsøkte igjen, skal det ha endt med et basketak hvor han til slutt ble knivstukket og døde.

Hussein ble dømt til døden ved henging tidligere i år, men ifølge CNN har nå Sudan snudd i saken som har fått massiv oppmerksomhet over hele verden.

Forklaring

Etter at dommen ble kjent i mai, spredte emneknagger som #JusticeforNoura og #SaveNoura seg som ild i tørt gress, og flere menneskerettighetsorganisasjoner startet underskriftskampanjer.

CNN skriver at årsaken til at retten har snudd, er at de har valgt å sette sin lit til Husseins forklaring.

Hun har sagt at hun fant en kniv under puta idet 35-åringen forsøkte å voldta henne på nytt. Aktoratet har tidligere argumentert for at hun gikk ut på kjøkkenet for å hente kniven, og at drapet således var overlagt.

I stedet for å bli dømt til døden, er nå den 19 år gamle kvinnen dømt til fem år i fengsel, og familien hennes må betale like i overkant av 150 000 kroner i «blodpenger» til mannens familie.

Forvirring

Samtidig har det rådet usikkerhet rundt de eksakte forholdene knyttet til tvangsekteskapet og hva som skjedde.

Amnesty International skrev i sin appell at familien ikke ville ha noe mer med Hussein å gjøre. Det samme skal lederen for den sudanske kvinnerettighetsgruppa SEEMA ha gjort i et intervju med Sky News.

Dette tar faren hennes sterk avstand fra i et intervju med BBC så sent som mandag denne uka, men han legger ikke skjul på at giftermålet var arrangert. Han sier at han bare ønsket et godt liv for sin datter, og at han aldri kunne forestilt seg at det skulle ende på denne måten.

Både han og 19-åringens mor har vært i kontakt med henne i fengselet hvor hun sitter, men han har ikke turt å besøke henne.

I Sudan er det i henhold til loven tillatt å gifte seg med jenter fra de er 10 år gamle. Voldtekt innad i ekteskap er ikke straffbart.