Dømt til døden for å laste ned rapport om kvinners rettigheter

- Jeg tror friheten seirer tilslutt, sier Afghanistans utenriksminister til Dagbladet.no.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): 22 januar i år ble 23 år gamle Sayed Pervez Kambaksh dømt til døden for å ha lastet ned en rapport om kvinners rettigheter fra internett.

Dommen falt i den nord-afghanske provinshovedstaden Mazar-i-Sharif. Selve rettssaken tok fire minutter. Den unge journaliststudenten fikk verken forsvarer eller mulighet til å uttale seg i retten. Han har sittet i fengsel siden oktober i fjor.

Religionslærere reagerte

I dag kan den engelske avisa The Independent avsløre detaljene rundt journaliststudentens svært omstridte sak. Han ble dømt til døden under en fire minutter lang rettssak, uten forsvarer eller noen form for bevisfremførsel.

23-åringen ble arrestert i oktober etter at han lastet ned en rapport om islam og kvinners rettigheter fra et iransk nettsted, i forbindelse med journaliststudiene ved universitetet i Mazar.

Religionslærere ved universitetet konfronterte Sayed, og påstod at han overfor andre studenter hevdet han selv hadde skrevet rapporten. Videre ble han beskyldt for blasfemi.  27. oktober ble han arrestert på jobb for lokalavisa Jahan-e-Naw, og har siden sittet fengslet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer