Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dømt til døden for å laste ned rapport om kvinners rettigheter

- Jeg tror friheten seirer tilslutt, sier Afghanistans utenriksminister til Dagbladet.no.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 22 januar i år ble 23 år gamle Sayed Pervez Kambaksh dømt til døden for å ha lastet ned en rapport om kvinners rettigheter fra internett.


Dommen falt i den nord-afghanske provinshovedstaden Mazar-i-Sharif. Selve rettssaken tok fire minutter. Den unge journaliststudenten fikk verken forsvarer eller mulighet til å uttale seg i retten. Han har sittet i fengsel siden oktober i fjor.

Religionslærere reagerte

I dag kan den engelske avisa The Independent avsløre detaljene rundt journaliststudentens svært omstridte sak. Han ble dømt til døden under en fire minutter lang rettssak, uten forsvarer eller noen form for bevisfremførsel.

23-åringen ble arrestert i oktober etter at han lastet ned en rapport om islam og kvinners rettigheter fra et iransk nettsted, i forbindelse med journaliststudiene ved universitetet i Mazar.

Religionslærere ved universitetet konfronterte Sayed, og påstod at han overfor andre studenter hevdet han selv hadde skrevet rapporten. Videre ble han beskyldt for blasfemi.  27. oktober ble han arrestert på jobb for lokalavisa Jahan-e-Naw, og har siden sittet fengslet.

Vekker internasjonal oppsikt

Etter at The Independent begynte å skrive om saken i januar, har den vekket internasjonal oppsikt. Nærmere 90 000 har signert avisas underskriftskampanje for å få Sayed frigitt, og en rekke vestlige myndigheter har begynt å engasjere seg i saken.Også Amnesty International har engasjert seg, og i Norge er dette dagens aksjon på Amnestys norske nettsider. Over 13 000 har til nå signert oppropet.

DØDSDØMT: Afghanske kvinner demonstrerer mot dødsdommen mot 23 år gamle Sayed Pervez Kambaksh. Journaliststudenten ble i slutten av januar dømt til døden for å ha lastet ned en rapport om islam og kvinners rettigheter fra internett. Foto: Scanpix
DØDSDØMT: Afghanske kvinner demonstrerer mot dødsdommen mot 23 år gamle Sayed Pervez Kambaksh. Journaliststudenten ble i slutten av januar dømt til døden for å ha lastet ned en rapport om islam og kvinners rettigheter fra internett. Foto: Scanpix Vis mer

Også Norsk Journalistlag har engasjert seg i saken.

Lover rettferdig sak

I Oslo holdt Afghanistans utenriksminister Rangin Dadfar Spanta pressekonferanse sammen med Jonas Gahr Støre i formiddag. Der skrøt han av utviklingen av demokrati og menneskerettigheter i Afghanistan - blant annet for kvinner, studenter og presse.

- Vi er stolte over hva vi har fått til. I dag har vi 6 millioner studenter - 35 prosent av disse er kvinner. Vi har over 300 aviser, 90 radiostasjoner og flere frie TV-stasjoner. For seks år siden kunne ikke en eneste kvinne jobbe i offentlig sektor eller studere. I dag består 28 prosent av parlamentet av kvinner, sa Spanta til fremmøtt presse i Utenriksdepartementet i Oslo.

- Hvordan kan dere da leve med dødsdommen mot journaliststudent Sayed Pervez Kambaksh?

- Vi må akseptere at domstolene er uavhengige og skilt fra regjeringen. Samtidig er regjeringen klar på at det afghanske juridiske system skal bygge på grunnleggende rettigheter som retten til å bli representert av en advokat, og at en rettssak skal ha en viss varighet og grundighet. Vi må bare innse at rettssystemet er under utvikling, svarer den afghanske utenriksministeren til Dagbladet.no.

Afghansk høyesterett har allerede antydet at ankesaken vil gå for åpen rett i Kabul, langt unna de lokale dommerne i Mazar. I tillegg vil 23-åringen ha rett til å ha egen forsvarer. Det er imidlertid ikke satt noen dato for ankesaken, og den unge journaliststudenten sitter fremdeles fengslet.

- Vi ser frem til ankesaken slik at denne saken får en ordentlig behandling. Og jeg er sikker på at friheten vil seire til slutt, sier utenriksminister Rangin Dadfar Spanta til Dagbladet.no.

image: Dømt til døden for å laste ned rapport om kvinners rettigheter

Støre følger saken

Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier til Dagbladet.no at han har tatt saken opp med sin afghanske motpart, og at Norge har som mål å bistå den unge studenten i ankesaken som kommer.

- Denne saken følger vi tett, og har til mål å bistå denne personen i tiden som kommer på best egnet måte, sier han til Dagbladet.no.

Han vil så langt ikke utdype hva denne bistanden vil bestå av.

TROR PÅ FRIHET: Afghanistans utenriksminister gjester i dag Norge, og sier til Dagbladet.no at 23-åringen vil få sin ankesak behandlet på en skikkelig måte - denne gangen med forsvarer. - Jeg tror friheten vil seire til slutt i denne saken, sier han til Dagbladet.no.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!