Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dømt til døden for drap, drapsforsøk og spionasje

Tjostolv Moland (28) og Joshua French (27) funnet skyldige på alle tiltalepunktene. Vi fulgte siste dag i retten i Kisangani.

VENTER: Tjostolv Moland (28, t.v.) og Joshua French (27) på plass i rettssalen i dag, mens de venter på dommer og aktor. Bak andreaktor Guillaume Likwela. Førsteforsvarer André Kibambe kommer ikke fordi han hevder han har utestående honorar, ifølge nordmennene. Foto: VEGAR K. VATN/SCANPIX
VENTER: Tjostolv Moland (28, t.v.) og Joshua French (27) på plass i rettssalen i dag, mens de venter på dommer og aktor. Bak andreaktor Guillaume Likwela. Førsteforsvarer André Kibambe kommer ikke fordi han hevder han har utestående honorar, ifølge nordmennene. Foto: VEGAR K. VATN/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| KISANGANI/OSLO (Dagbladet): I dag avsa militærtribunalet i Kisangani dommen over nordmennene Tjostolv Moland (28) og Joshua French (27). Den svært alvorlige tiltalen mot de to, som omfatter drap, drapsforsøk og spionasje, kunne i ytterste fall munne ut i dødsdom for begge.

Det ble også utfallet; Moland og French ble funnet skyldig på alle tiltalepunkter, etter en svært lang opplesning - to timer - der de ikke fikk tolket det som ble sagt.

- Sånn er Kongo, slår Moland fast overfor Dagbladet like etter at den knusende dommen er falt.

- Nå må vi anke og koble inn advokaten, er Frenchs kommentar til Dagbladet.

Dette skjedde i retten
13.18: Dommer Claude Disimo går gjennom de sivile erstatningskravene, som beløper seg til utallige millioner kroner.

13.12: 28-årige Tjostolv Moland og 27-årige Joshua French dømmes til døden for alle tiltalepunktene - drap, drapsforsøk, væpnet ran, spionasje og for å ha prøvd å danne et kriminelt forbund.

Aktoratet har dermed vunnet en fullstendig seier; forsvarets motargumenter har ikke blitt vist hensyn.

Enkelte i salen applauderer idet dødsdommene blir forkynt.

13.10: Domsslutningen leses. Dommer Disimo innleder med å henvise til lovparagrafene nordmennene har forbrutt seg mot i så vel den kongolesiske grunnloven som den militære straffeloven.

13.09: De norske diplomatene i Kongo hevder at Moland og French ikke har noen tilknytning til den norske staten - men dette motsies av ID-kortene de hadde på seg - de var gyldige i lang tid framover.

13.07: Spionasjen Moland og French har utført, er til stor
skade for det kongolesiske folket, framholder dommeren.

13.05: Som kjent krever Kasongos familie og fagforeningsleder svært høye beløp i sivil erstatning; kravet som ble framsatt av aktoratet, er på til sammen 20 millioner dollar - eller 121 millioner kroner. Kravet er rettet mot både de tiltalte og den norske staten.

13.02: Disimo vender oppmerksomheten mot sakens sivile side - først og fremst Kasongos enke Bibiche og de seks nå farløse barna.

12.54: Dommeren bruker ladde adjektiver i omtalen av drapsofferet, «den stakkars sjåføren», o.l. Han fastslår at begge nordmennene var bevæpnet under drapet.

12.51: Forsvarer Kibambe har tidligere bestridt aktoratets framstilling av hvor skuddet kom fra - han mener det ble skutt fra skogen, i motsetning til ved bilen. Dommer Disimo avfeier også dette og sier de tekniske funnene viser at aktoratets oppfatning er den riktige.

12.46: - Kongo er blitt utsatt for et alvorlig angrep, slår dommer Disimo fast. Nå og da anfører han forsvarer Kibambes motargumenter - men de avfeies hver gang.

I RETTEN: Enken etter den drepte sjåføren, Bibiche Kasongo, var på plass i retten. - Jeg håper vi får rettferdighet i dag, sa hun til Dagbladet før domsslutningen ble lest opp. Foto: ESPEN RØST/DAGBLADET
I RETTEN: Enken etter den drepte sjåføren, Bibiche Kasongo, var på plass i retten. - Jeg håper vi får rettferdighet i dag, sa hun til Dagbladet før domsslutningen ble lest opp. Foto: ESPEN RØST/DAGBLADET Vis mer

Det er ekstremt varmt og fuktig i den stappfulle rettssalen. Folk sitter med vifter og prøver å kjøle seg ned; de som ikke har sitteplass, står til dels i døråpningen og ute på gata.

12.44: Nordmennene skal ha angrepet fundamentale interesser i Kongo, og dermed forårsaket stor skade.

12.41: Passene og Forsvars-ID-en viser hvilken binding de tiltalte har til Norge. Dette bygger opp under at Moland og French var på spionasjeoppdrag mot Kongo på oppdrag for Norge.

12.38: Dommeren fastslår gang på gang at den samlede rekka av bevis bygger opp om Moland og Frenchs kriminelle handlinger mot kongolesiske personer og staten Kongo.

12.35: Hagla er ikke beslaglagt. Dette hindrer imidlertid ikke at nordmennene ikke kan finnes skyldig.

12.34: Dommer Disimo omtaler Moland og French som «en bande».

12.30: De to nordmennene har gjort seg skyldig i drap, drapsforsøk, spionasje og tilegnelse av annen manns eiendom, slår dommeren igjen fast. Dette underbygges av operasjonens klare militære karakter og utstyret Moland og French hadde med seg til Kongo - blant annet våpenet, den avsagde hagla, som er lagt fram som bevis.

- Han ville aldri fått tillatelse til å bære et slikt våpen i Kongo; det er det bare politifolk og militære som får, sier dommer Disimo.

12.28: Moland utpekes igjen som hovedmannen og hjernen bak de kriminelle handlingene og det kriminelle forbundet. French framstilles som en utøver av Molands befalinger.

12.26: At nordmennene kom til Kongo med kriminelle hensikter, med dertil passende utstyr, underbygger domsslutningen.

12.22: Disimo redegjør for det angivelige kriminelle forbundet nordmennene skal ha vært delaktige i, og hvilke krav som stilles i loven for å bli dømt for overlagt drap.

Dommeren fastlegger nå rammene for domsslutningen som resonnementet munner ut i.

12.21: Dommeren diskuterer så bildebevisene og snakker om hvordan [fraværende] forsvarer André Kibambe avviser bildene som manipulerte - men at retten likevel godtar dem.

12.18: Retten har godtatt bildebevisene som er lagt fram. Det samme gjelder SMS-ene til og fra Molands mobil. Innholdet fra enkelte av meldingene refereres; spesielt legges det vekt på formuleringer om at navn ikke blir røpet.

BEVIS: Bildet der Moland vasker blod ut av bilen Kasongo kjørte, natta da den kongolesiske sjåføren ble drept, er blant aktoratets sentrale bevis i saken. Retten godtar alle bildebevisene som er lagt fram, inkludert dette. Foto: POLITIET/ESPEN RØST/DAGBLADET
BEVIS: Bildet der Moland vasker blod ut av bilen Kasongo kjørte, natta da den kongolesiske sjåføren ble drept, er blant aktoratets sentrale bevis i saken. Retten godtar alle bildebevisene som er lagt fram, inkludert dette. Foto: POLITIET/ESPEN RØST/DAGBLADET Vis mer

12.16: Igjen omtales de to nordmennene som yrkessoldater. Dommer Disimo redegjør så for internasjonal rett og internasjonale avtaler, og hvordan forbrytelsen Moland og French dømmes for, omfattes av disse.

12.13: Dommeren beskriver hvordan Moland og French ble «fanget av lovens nett» henholdsvis 9. og 11. mai. Han fastslår at «nå har vi gått gjennom fakta i saken».

12.11: Moland skal ha prøvd å skyte et av vitnene, som hadde lagt på sprang. Vitnet skal ha begynt å gråte da realiteten i situasjonen gikk opp for ham.

12.10: Moland og French beskrives som profesjonelle soldater under gjennomføringen av drapet.

12.06: Hendelsesforløpet beskrives i svært møysommelig detalj, blant annet blir fargen på Frenchs sekk trukket fram. Disimos framstilling er for øvrig helt identisk med aktors.

12.02: Dommeren beskriver igjen hendelsesforløpet drapsdagen 5. mai - bl.a. bevegelsene deres, og forløpet til den skjebnesvangre kjøreturen med Kasongo. Blant annet skal nordmennene ha reagert kraftig på at andre skulle være med i bilen.

11.57: Disimo redegjør for hvordan Moland og French lurte seg inn i Kongo under påskudd av å være turister. Han forteller også om hvordan de to skiftet hotellrom hyppig, og hvordan dette underbygger mistanken.

11.56: Dommeren legger vekt på at nordmennene ikke har forklart seg i løpet av rettssaken. I tillegg trekkes bildebevisene fram i resonnementsrekka som skisseres opp.

11.52: Disimo gjør rede for de mye omtalte pengekravene mot nordmennene og Norge, samt saksomkostningene. Blant annet krever Kasongos enke og de seks barna 12 millioner dollar i erstatning - 71 millioner kroner.

11.49: French er skyldig i drapsforsøk. Han ville også ha drept, hadde det ikke vært for omstendighetene, slår retten fast.

Etter å ha drept Kasongo stakk Moland og French av med bilen hans. Etter å ha flyktet ble de arrestert, redegjør dommer Disimo.

De to nordmennenes tolk forholder seg taus, og de tiltalte forstår neppe hva som blir sagt under opplesningen.

11.46: Dommeren konsentrerer seg om Joshua French. Han skal ha bidratt direkte til drapet på Abedi Kasongo gjennom å holde et vitne (Aradjabo) unna mens Moland skjøt sjåføren med en rekke skudd.

11.44: Det slås fast at spionasjen Moland har utført for Norge, har vært rettet mot og vært til skade for staten Kongo. Moland og French skal ha planlagt de kriminelle handlingene i Ugandas hovedstad Kampala, før de dro til Kongo.

DØD: Seksbarnsfar og sjåfør Abedi Kasongo (30) ble drept mens Moland og French var passasjerer i bilen han kjørte. I dag kunngjorde retten at de mener nordmennene drepte ham. Foto: PRIVAT/ESPEN RØST/DAGBLADET
DØD: Seksbarnsfar og sjåfør Abedi Kasongo (30) ble drept mens Moland og French var passasjerer i bilen han kjørte. I dag kunngjorde retten at de mener nordmennene drepte ham. Foto: PRIVAT/ESPEN RØST/DAGBLADET Vis mer

11.39: Dommeren finner Moland skyldig i drap. Han fastslår at han med overlegg har skutt sjåfør Abedi Kasongo med skudd mot panna.

11.37: Dommeren sier Moland og French har vært involvert i et kriminelt forbund. Dette har vært blant de sentrale tiltalepunktene.

11.35: Moland er dømt for spionasje for den norske regjeringen. Dette underbygges av at han ga nødvendig utstyr - som kart, våpen, kompass, etc. - til French. SIG Uganda, som Moland leder, skal være opprettet med formålet å brukes i spionasjen.

11.34: Dommer Claude Disimo gjør rede for de tiltaltes personalia og militære rang; blant annet sier han at de to er i aktiv tjeneste i Forsvaret - selv om dette tidligere er tilbakevist.

11.31: Dommeren ber alle holde seg i ro, siden dette er et viktig øyeblikk; dommen skal leses opp. Ingen tolker for de to nordmennene under opplesingen.

11.27: De to tiltalte blir kalt fram foran dommerne. Moland og French står tilsynelatende rolige foran skranken mens dommeren gjør rede for partene i saken.

11.25: Dommeren, kaptein Claude Disimo, leser opp tiltaltepunktene. Som kjent omfatter de drap, drapsforsøk og spionasje, samt organisert kriminalitet.

11.22: Musikken stopper. Aktor og dommer ankommer - rettssakens siste dag er i gang etter fanfare og militær hilsen.

11.15: Mens folk venter i rettssalen, strømmer høy musikk, blant annet Celine Dion-låter, ut fra høyttalerne.

10.55: Retten venter på aktor og dommer.

10.45: De tiltalte nordmennene forteller at forsvarer André Kibambe ikke vil være til stede i retten i dag; advokaten, som er bosatt i hovedstaden Kinshasa, hevder han har 130 000 kroner utestående og tar ikke turen til Kisangani.

Det er norske myndigheter som skaffet Kibambe til veie, og som hovedsakelig har lønnet advokaten gjennom ordningen fri rettshjelp.

Forsvareren har, ifølge nordmennene, varslet at han heller ikke dukker opp i ankesaken, skulle det angivelige etterslepet fortsette å utebli.

10.40: De tiltalte kunngjør at de heller ikke i dag akter å uttale seg til retten - trass i at de tidligere har varslet en uttalelse etter dommen.

- Dette er ikke en vanlig rettssak; de har ingen bevis, og avhørene av oss er gjennomført på en svært kritikkverdig måte - derfor kan de ikke tillegges vekt, sier Joshua French til Dagbladet inne i salen.

Nordmennene forteller at de prøver å holde humøret oppe.

- Vi har satt opp ei liste over låter vi skulle ønske å høre i rettssalen. Jeg har valgt meg «A Strange Day» med The Cure, Joshua har valgt seg «Don't Try Suicide» med Queen, sier Tjostolv Moland til Dagbladet.

Han legger til:

- Vi har prøvd ikke å tenke så mye på dagen i dag. For oss er dette nok en dag i Kongo.

10.32: Dagbladets reporter snakker med Moland og French inne i rettssalen mens man venter på at retten blir satt.

10.27: Rettssalen er nå fylt opp, og også i dag må folk stå langs veggen; interessen for domsavsigelsen er enorm.

10.15: De tiltalte nordmennene er på plass i salen.

10.10: Dagbladet treffer de tiltalte nordmennene i rettslokalets bakgård. De er galgenhumoristiske foran domsavsigelsen.

- Vi blir vel her så lenge at vi får gjøre kongolesiske statsborgere av oss. Livstid her er like ille som døden, sier Joshua French.

Han tror han og Moland blir behandlet rasistisk.

- En fengselsvenn som er dømt for voldtekt, fikk fem år - vi får livstid, konstaterer han. Tidligere har nordmennene gitt uttrykk for at de venter å få dødsdom.

Han uttrykker likevel optimisme, selv i tilfelle en lang fengselsstraff.

- Jeg tror vi tåler å være alene i lengre perioder framover også - jeg tror vi klarer oss, sier den drapstiltalte nordmannen til Dagbladet.

PRISGITT DOMMERNE: Tjostolv Moland (28, t.v.) og Joshua French (27) er dømt til døden av militærtribunalet i Kisangani. Foto: ESPEN RØST/DAGBLADET
PRISGITT DOMMERNE: Tjostolv Moland (28, t.v.) og Joshua French (27) er dømt til døden av militærtribunalet i Kisangani. Foto: ESPEN RØST/DAGBLADET Vis mer

10.00: Avdøde Abedi Kasongos kone Bibiche Kasongo er på plass i rettslokalet, og snakker til Dagbladet.

- Vi er spente på dommen. Forhåpentligvis får vi rettferdighet i dag, sier hun.

09.50: Statsadvokaten ankommer. Han hilser på pressen og tar plass.

09.45: Tilhørere begynner å ankomme rettssalen, men foreløpig er de bare 25-30 stykker - langt færre enn de ca. 300 som pleier å være til stede.

09.30: Også i dag er det forsinkelser. UDs representanter Fred Rasmussen og Alida Endresen (fra ambassaden i Luanda i Angola, red.anm.) har dratt til fengselet for å besøke de tiltalte.

09.00: Domsavsigelsen er ventet i 10-tida. Ved rettslokalet har soldater med Kalasjnikover tatt oppstilling, og spenningen er spent.

Oppsiktsvekkende
Den mye omtalte rettssaken har vart i nesten fire uker. I løpet av denne tida har retten blitt presentert for en rekke oppsiktsvekkende bevis samt skyhøye krav mot så vel de tiltalte som staten Norge, som hevdes å stå bak Moland og Frenchs tilstedeværelse i landet.

Selv tror Moland og French at de vil få dødsdom; sentralt plasserte kilder har imidlertid fortalt Dagbladet at de to vil få livstidsstraff, etter å ha blitt kjent skyldig på alle tiltalepunktene.

Det er ventet at nordmennenes forsvarer André Kibambe vil anke en eventuell livstids- eller dødsdom. I så fall går saken videre til en høyere rettsinstans i hovedstaden Kinshasa.

UD til stede
Det norske utenriksdepartementet (UD) forholdt seg lenge tause om hva de vil foreta seg i tilfelle en dødsdom, men for halvannen uke siden utstedte de en erklæring der de kunngjør at de vil sette inn store ressurser for å hindre at nordmennene blir henrettet, og om mulig få til en soning i Norge.

Også i dag er UD til stede i rettssalen, med to representanter fra ambassaden i Angola.

Norske myndigheter har imidlertid vært klokkeklare på at de ikke vil forsøke å gripe inn i den kongolesiske rettsprosessen, men avventer dommen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling