Dømt til døden for kjærlighet

18 år gamle Riffat Afridi fra Pakistan er dømt til døden av sitt eget folk for å ha vanæret sin familie ved å rømme og gifte seg med sin elskede Kanwar Ahson.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Store politistyrker beskyttet henne mot en rasende mobb da hun i går møtte for retten og forklarte at hun ikke var blitt bortført.

Den unge jenta fra pathan-folket møtte for retten i sin tradisjonelle brudekjole, og gikk forsiktig gjennom korridorene der opprørspolitiet sto postert med automatvåpen. Inne i rettssalen satt hun stille med ansiktet fullstendig skjult bak sløret.

Hun la fram vigselsattesten og avviste farens anklager om at hun var blitt bortført, skriver nyhetsbyrået AP.

Moren hennes gråt lavt da Riffat etter møtet ble ført i sikkerhet av kvinnelig politi. Politiet holder henne i forvaring mot hennes egen far og hennes eget folk.

Dødelig
elskov

Kjærligheten mellom Riffat Afridi fra pathan-folket og Kanwar Ahson fra den etniske mohajir-gruppen har allerede krevd to liv i omfattende opptøyer etter at ekteskapet ble kjent i begynnelsen av måneden. Seks politifolk ble alvorlig såret da en mobb fra pathan-folket gikk til angrep på dem. Mobben sto i går klar utenfor rettsbygningen og krevde at hun skulle utleveres til familien for å henrettes etter deres stammelov.

Ingen nåde

Pathan-folkets egen religiøse lov kjenner ingen nåde for kvinner som gifter seg i strid med farens vilje. Riffats far la saken fram for pathan-folkets ledere for å få «oppreising» etter den for ham skamfulle allianse. Pathan-rådet, under ledelse av Tariq Khan, dømte Riffat til døden for å ha vanæret familien.

- Det spiller ingen rolle om hun ble bortført eller giftet seg frivillig med Ahson, sa rådet.

- De som bryter våre tradisjonelle lover kan ikke vente seg tilgivelse, sa Khan.

Heller ikke Pakistans lover er spesielt vennlige. Riffats ektemann, Kanwar Ahson, sitter i fengsel anklagd for å ha hatt seksuell omgang med Riffat uten å være gift. Også det en lovbestemmelse som kan medføre dødsstraff.

To folk

Historien om Riffat og Kanwar er en moderne versjon av tragedien «Romeo og Julie». Romeo og Julie kom fra rivaliserende familier i den italienske byen Verona, men dyrket likevel sin umulige kjærlighet.

Blodhevn

De to pakistanske ungdommene kommer fra hver sin folkegruppe i Pakistan - Riffat tilhører pathan-folket, et stammefolk som holder strengt på sine religiøse og kulturelle tradisjoner. De slipper knapt sine kvinner ut av huset, og de tyr ennå til blodhevn i strid om kvinner eller land.

Mohajir-folket er muslimer som emigrerte fra India til Pakistan etter delingen av landet i 1947.