DØMT IGJEN: Tjostolv Moland og Joshua French er for tredje gang dømt til døden av militærtribunalet i Kisangani. 
Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
DØMT IGJEN: Tjostolv Moland og Joshua French er for tredje gang dømt til døden av militærtribunalet i Kisangani. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Dømt til døden for tredje gang

Moland og French ble i dag dødsdømt igjen. De astronomiske erstatningssummene mot Norge ble frafalt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Kvart på tolv i dag reiste Tjostolv Moland og Joshua French seg for å motta dommen fra militærtribunalet i Kisangani, som for tredje gang har vurdert skyldspørsmålet rundt drapet på sjåføren abedi Kasongo 5. mai i fjor.

Også denne gang ble Tjostolv Moland og Joshua French funnet skyldige.

- Guttene våre er i dag blitt dømt til døden for tredje gang. Kommer tilbake med mer info om dommen når vi får vite mer. Skuffende og kjipt for oss alle..., skriver Joshua Frenchs søster, Hannah French, på nettsiden Freefrenchandmoland.com. Det har så langt ikke lyktes Dagbladet å komme i kontakt med Hannah French for en kommentar til domsavsigelsen.

Dagbladet fulgte dagens domsavsigelse live.

Moland er dømt for drapet. Begge ble dømt til døden for drapsforsøk, spionasje, og for å ha dannet kriminelt forbund. Moland fikk i tillegg 20 års fengsel for ulovlig oppbevaring av våpen.

Sjåførens enke, mor, onkel og resten av familien får tre millioner dollar hver i erstatning. Altså 12 millioner dollar til sammen.

Den norske stat er dømt solidarisk ansvarlige sammen med Moland og French til å betale erstatningene.

- For tidlig med snakk om utlevering Diplomat Torstein Wangen fra Uteniksdepartementet fulgte domsavsigelsen i retten i dag.

- Det er for tidlig for oss å gi noen kommentar til denne dommen. Dette var en maratonøvelse, og vi trenger noe mer tid til å sette oss inn i de forskjellige punktene, sier Wangen.

Han hevder at spørsmål om utlevering av Moland og French er noe som ligger langt fram i tid.

- Det er et spørsmål som eventuelt ligger langt fram i tid. Dommen kan ankes av de to og den kan ankes av aktoratet. Vi må avvente videre skritt til vi har fått en rettskraftig dom, sier Wangen.

- French bar våpenet Retten konkluderte for første gang med hva de mente var drapsvåpenet: De mener at French hadde en revolver i bukselinningen, som han ga til Moland rett forut for drapet. Moland skal deretter ha skutt sjåføren, mener retten.

Moland og French har kun innrømmet å ha med seg ett våpen inn i Kongo, Molands hagle.

Tjostolv Moland og Joshua French ble dømt til døden for drap, drapsforsøk og spionasje 8. september 2009.

De anket saken.

3. desember i fjor ble de på nytt dømt til døden.

22. april i år valgte kongolesisk høyesterett å sende saken tilbake til Kisangani for nok en rettsrunde. Det er denne som ble avgjort i dag.

Frafalt milliardkrav Moland og French ble dømt for spionasje, men retten har ikke slått fast at den angivlige spionasjen var på oppdrag fra Norge. Dermed ble det ikke denne gang nevnt noen astronomisk erstatningssum som er blitt rettet mot Norge i tidligere rettsrunder.

Kravet fra påtalemyndigheten var at den norske stat betaler en oppreisning på fem milliarder dollar — over 30 milliarder kroner — for den skaden French og Moland har gjort inne på kongolesisk territorium i en fremmed stats tjeneste.

De to nordmennene ønsket ikke å gi noen umiddelbar kommentar etter domsavsigelsen. Nordmennenes norske advokat, Morten Furuholmen, opplyser til Aftenposten.no at det er positivt at tiltalen om spionasje frafalles.

- Det at tiltalen om spionasje er tatt bort øker sjansen for utlevering, sier Furuholmen, som har bistått under rettssaken, men ikke er i Kongo nå.

I første rettsrunde krevde staten Kongo 3038 milliarder kroner fra Norge.

Retten sa at utstyret Moland og French hadde med seg, ID-kort fra forsvaret, GPS, kompass og kart, kunne sannsynliggjøre at de to var spioner, men at det ikke var bevis.

Dagbladet kommer tilbake med mer.