Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dømt til døden for turistdrap

KAIRO (NTB-Reuters): To egyptiske brødre omfavnet hverandre av begeistring, da de i dag ble dømt til døden for å ha skutt ni tyske turister og en egyptisk sjåfør i Kairo i februar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to ble dømt av en militær domstol, som også ga seks andre egyptere mellom ti års og 15 måneders fengsel for å ha levert våpnene til aksjonen.

  Hensikten med operasjonen tidligere i år var å skremme turister fra å reise til Egypt og dermed lage problemer for myndighetene. - Det eneste jeg beklager er at turistene ikke var jøder, sa hovedmannen bak aksjonen, Saber Farahat Abu el-Ela.

- Gud er størst

Han ropte Allahu Akbar (Gud er den største), da dommen falt torsdag.

  Saber har sagt at han er muslim, men ikke tilhører noen av de militante gruppene som har brukt terrorisme for å velte Egypts regjering.

  Siden 1992 er alle tilsvarende terrorsaker i Egypt kjørt gjennom militærsdomstoler, som avgjør sakene langt raskere enn det sivile rettsapparatet. 90 mennesker er dømt til døden, 57 av dem er hengt.

  Nær 1000 mennesker, blant dem 34 utlendinger, er drept av militante grupper i Egypt de siste fem årene.

Mentale problemer

Saber er tidligere blitt stemplet som mentalt tilbakestående, men har selv sagt at han er fullt tilregnelig. - Jeg var helt ansvarlig (for aksjonen), sa han etter at dommene falt.

  Han ble innlagt på mentalsykehus i Kairo etter at han hadde drept tre utlendinger i 1993, men sier selv at familiens hans bestakk fengselsbetjeningen, som dermed slapp ham fri.

  Opprinnelig hadde han drømt om en karriere som sanger. Den berømmelsen han ikke fikk på scenen, klarte han å oppnå i rettssaken som ble avsluttet torsdag.

Hele Norges coronakart