Norsk statsborger

Dømt til døden igjen

Lagmannsretten i Somaliland har stadfestet dødsdommen over Saad Jirde Hayd. Den norske statsborgeren kan bli skutt en av de nærmeste dagene.

SKAL SKYTES: Saad Jirde Hayd (t.v.) er igjen dømt til døden i Somaliland. Her sammen med sønnen Mustafa Hayd. Foto: Privat
SKAL SKYTES: Saad Jirde Hayd (t.v.) er igjen dømt til døden i Somaliland. Her sammen med sønnen Mustafa Hayd. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Søndag morgen fikk Saad Jirde Hayds norske bistandsadvokater John Christian Elden og Farid Bouras beskjed fra Somaliland, at dødsdommen mot den norske statsborgeren er stadfestet av lagmannsretten i Hargeisa.

Sist Dagbladet snakket med Saad Jirde Hayd (54), som kom til Norge som flyktning i 1995, var han veldig usikker, men håpet på frifinnelse.

- Saad Jirde Hayd ble ved 05-tiden i dag morges dratt ut av cella i fengselet, og ført til rettslokalet i Hargeisa sentrum. Der – uten forsvarere til stede – ble han dømt til døden. Forsvarerne hadde fått opplyst feil tidspunkt for domsavsigelse av lagmannsretten, sier bistandsadvokat Farid Bouras.

- Dommen er etter islamsk sharialov og loven i Somaliland rettskraftig, sier Bouras.

DØDSDØMT: Dagbladet har fått snakke med den dødsdømte nordmannen Saad Jidre fra fengselscella i Hargeisa i Somaliland. Reporter: Gunnar Hultgreen. Foto: Henning Lillegård. Video: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer

UD: - Nedslående beskjed

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide sier til Dagbladet at beskjeden er nedslående.

- Dødsdommen mot den norske statsborgeren er opprettholdt. Vi fordømmer all bruk av dødsstraff. Vi følger saken tett og fortsetter å jobbe for fullt gjennom både politiske og diplomatiske kanaler, sier Søreide til Dagbladet.

UD følger nå opp saken med myndighetene i Somaliland for å forsikre seg om at han får mulighet til å anke. UD er i kontakt med Hayds forsvarere.

- Vi vurderer nå situasjonen nøye, for å sikre at det vi gjør ivaretar den norske borgerens interesser best mulig. Jeg har stor forståelse for at denne situasjonen er svært vanskelig for mannen og hans familie, sier Søreide.

Kort tid før klokka 18, melder NRK at Saad Jirde Hayd får mulighet til å anke dommen til Høyesterett. Det bekrefter utenriksministeren til kanalen.

- Den beskjeden fikk vi for noen minutter siden, sier Søreide til NRK sent søndag ettermiddag.

Ble angrepet

Det var lørdag 4. april i fjor, Saad Jirde Hayd, ifølge ham selv, ble angrepet av en mann han tidligere hadde lånt penger til. Etter et basketak på gata i utbryterrepublikken Somalilands hovedstad Hargeisa, sprayet Hayd angriperen med en forsvarsspray.

- Da jeg kom meg i sikkerhet, gikk mannen som angrep meg bort. Han var ikke alvorlig skadet, fortalte Saad Jirde Hayd til Dagbladet på telefon fra fengselet i Somaliland for noen uker siden.

Noen timer etter basketaket – natt til søndag 5. april 2020 – kom politiet i Hargeisa på døra til Hayd. Han ble arrestert, og fikk vite at han var anklaget for drap.

DØDSDØMT: Lagmannsretten i Somaliland har dømt Saad Jirde Hayd, som er norsk statsborger, til døden. Foto: Privat
DØDSDØMT: Lagmannsretten i Somaliland har dømt Saad Jirde Hayd, som er norsk statsborger, til døden. Foto: Privat Vis mer

Etter flere måneder i varetekt ble Saad Jirde Hayd i november i fjor dømt til døden ved skyting.

Protestert

Etter aktiv innsats fra advokatene Elden og Bouras i Norge, fikk Saad Jirde Hayd etter mye om og men, anke dommen inn for en høyere domstol – tilsvarende norsk lagmannsrett.

- Vi har allerede gitt beskjed om at vi ønsker at saken prøves landets høyesterett. Men det er usikkert om de vil behandle saken. Aktoratet mener dødsdommen er rettskraftig.

- Nå må norske myndigheter handle. Norske politikere og diplomater må reagere. Saad Jirde Hayd er utsatt for et skittent spill, sier bistandsadvokat Farid Bouras i advokatfirmaet Elden til Dagbladet.

PROTESTERTE: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide tok direkte kontakt med presidenten i Somaliland, etter at den norske statsborgeren ble dømt til døden ved skyting i november i fjor. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PROTESTERTE: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide tok direkte kontakt med presidenten i Somaliland, etter at den norske statsborgeren ble dømt til døden ved skyting i november i fjor. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Også Norges utenriksminister Ine Søreide Eriksen har engasjert seg i saken, etter dødsdommen i tingretten i Hargeisa. Eriksen snakket med president Muse Bihi Abdi i Somaliland, og gjorde det klart at Norge reagerte kraftig på dødsdommen.

Byttet advokat

Dagbladet er også kjent med at advokatene Elden og Bouras gjentatte ganger har vært i kontakt med både justisministeren og utenriksministeren i Somaliland, og protestert mot dødsdommen.

- Vi fikk også byttet ut den lokale advokaten, og en av de mest anerkjente juristene i Somaliland tok over som forsvarer for Saad Jirde Hayd, sier bistandsadvokat Farid Bouras til Dagbladet.

UFORSTÅELIG: Bistandsadvokat Farid Bouras mener det er fullstendig uforståelig at lagmannsretten i Somaliland kunne dømme Saad Jirde Hayd til døden. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
UFORSTÅELIG: Bistandsadvokat Farid Bouras mener det er fullstendig uforståelig at lagmannsretten i Somaliland kunne dømme Saad Jirde Hayd til døden. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Det er usikkert om det etter loven og rettspraksis i Somaliland er mulig for Saad Jirde Hayd å anke saken inn for landets høyeste domstol.

- Saad Jirde Hayd er fortvilet. Dommen er fullstendig uforståelig, sier Farid Bouras til Dagbladet.

Familien orientert

I formiddag orienterte og informerte Farid Bouras familien til Saad Jirde Hayd om dødsdommen.

- Familien i Oslo er fullstendig knust og fortviler, sier Bouras.

Saad Jirde Hayd har flere barn som er bosatt i Oslo-området.

Tidligere har det blitt kjent av familien til mannen Saad Jirde Hayd er dømt for å ha drept, er innflytelsesrike i Somaliland. Flere nære familiemedlemmer skal ha nær kontakt med medlemmer av regjeringen i utbryterrepublikken.

DRAPSVÅPENET: Denne sprayboksen, kjøpt hos Clas Ohlson i Oslo, mener domstolen i Somaliland var drapsvåpenet. Foto: Privat
DRAPSVÅPENET: Denne sprayboksen, kjøpt hos Clas Ohlson i Oslo, mener domstolen i Somaliland var drapsvåpenet. Foto: Privat Vis mer

- Vi har dokumentert overfor både regjeringsmedlemmer, justismyndighetene og domstolene i Somaliland at forsvarssprayen Saad Jirde Hayd brukte for å komme seg i sikkerhet ikke kan være drapsvåpenet. Han forsvarte seg med en forsvarsspray som han hadde kjøpt hos en Clas Ohlson-butikk i Oslo, før han i fjor vinter reiste på ferie til Somaliland.

Terrorister og pirater

Saad Jirde Hayd har sittet varetektsfengslet i det såkalte Pirat-fengselet i Hargeisa, siden han ble arrestert i april i fjor.

Fengselet ble delvis finansiert av norske myndigheter. Etter at det internasjonale samfunnet grep inn, og fikk stoppet piratene som terroriserte og kapret skip i Adenbukta.

Sammen med Saad Jirde Hayd i fengselet sitter pirater som er dømt til lange straffer, og terrorister fra den islamske terrororganisasjonen Harakat al-Shabaab al-Mujahideen (bevegelsen for unge krigere).

PIRAT-FENGSELET: Sammen med pirater og dødsdømte islamske terrorister er Saad Jirde Hayd plassert i det delvis norsk finansierte pirat-fengselet i Somaliland. Foto: Tony Karumba / AFP
PIRAT-FENGSELET: Sammen med pirater og dødsdømte islamske terrorister er Saad Jirde Hayd plassert i det delvis norsk finansierte pirat-fengselet i Somaliland. Foto: Tony Karumba / AFP Vis mer

- Vi gjør nå alt vi kan for å få stoppet henrettelsen av Saad Jirde Hayd, sier Farid Bouras til Dagbladet.

Bouras og Elden forventer nå at norske myndighet igjen tar kontakt med presidenten i Somaliland, og gjør det de kan for å få stoppet den planlagte henrettelsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer