Dømt til døden ved håndsopprekking av en «folkedomstol»

Lovløshet i opprørsland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For de pro-russiske opprørslederne er landet de har okkupert det lovede land. Men for andre er det okkuperte landet lovløst. En rystende video viser en «rettssak» i forrige uke der to menn blir dømt til døden for voldtekt. Videoens autentisitet bekreftes på BBCs russiske nyhetstjeneste.

«Å dø med ære» Det var i byen Altsjersk i opprørsfylket Lugansk «rettssaken» fant sted. Den viser de to tiltalte bli dratt opp på scenen med hendene bundet bak på ryggen i et større forsamlingslokale. Menn i uniform på scenen utgjør aktoratet i «folkedomstolen».

De leser opp de anklagedes navn, og redegjør kort for det de mener var hendelsesforløpet da ei 15 år gammel jente i byen ble voldtatt i september. En lengre videoversjon av «rettssaken» viser aktoratets anklager, og er på 16 minutter.

I en kort versjon av «rettssaken» ser vi de rundt 300 tilhørerne i salen rekke opp hendene og stemme for dødsstraff for de to. Dødsstraffen skal fullbyrdes i løpet av få dager, ifølge BBC. Men den ene av de dømte fikk lov til å «dø med ære». Det vil si at han skal sendes ut i første frontlinje i den krigen som offisielt ikke eksisterer, og er dømt til å være der til han dør.

Brukte Stalins lov Videoen er publisert på Youtube av Prizrak-brigaden - «Spøkelses-brigaden» - en paramilitær enhet under kommandanten Aleksei Mozgovoj. Mozgovoj sier ifølge BBC at «folkedomstoler» vil bli mer brukt i det han kaller «Nyerussland», det vil si det landet som de pro-russiske opprørerne har klart å ta fra Ukraina.

Det er ikke første gang folk dømmes til døden i «Nyerussland». I vår ble en mann dømt til døden for å ha sjålet noen skjorter under et bombeangrep i byen Slavjansk i det andre opprørsfylket - Donetsk. Det var den russiske statsborgeren Igor Girkin (Strelkov), som ledet det pro-russiske opprøret i byen.

Den stakkars skjortetyven skal ha blitt skutt med maskingeværild noen dager etter at dommen var undertegnet. Lovgrunnlaget Strelkov brukte var en unntakslov som diktatoren Josen Stalin innførte i Sovjetunionen under 2. verdenskrig.

Verken Ukraina eller Russland praktiserer dødsstraff. Det er en av betingelse for å være med i Europarådet, der begge land er med. «Nyerussland» er imidlertid ikke bundet av noen internasjonale konvensjoner.