Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dømt til døden

Sammen med sin elskerinne mottok den kinesiske topplederen Cheng Kejie (67) nærmere 45 millioner kroner i bestikkelser. I går ble han dømt til døden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Cheng Kejie er den mest framtredende politikeren som til nå er dømt til døden for korrupsjon i Kina.

Han var viseformann i det kinesiske parlamentet, Folkekongressen, og en nær alliert av Folkekongressens formann og Kinas nest mektigste mann, Li Peng.

Men gode kontakter og en ledende stilling kunne ikke redde ham. Cheng Kejie har ti dager på seg til å anke dommen, men det er lite trolig at den blir omgjort.

Privat fyrstedømme

Cheng Kejie mottok store summer i smøring mens han var øverste leder i den fattige Guangxi-regionen på 90-tallet. Guangxi ligger sør i Kina på grensa til Vietnam og er et kjent sted for smugling av narkotika og andre illegale varer.

I perioden 1990 til 1997 skal Cheng Kejie ha styrt Guangxi nærmest som sitt eget private fyrstedømme.

Blant annet solgte han statseid jord billig og sørget for å gi gode jobber til venner. Gull- og diamantringer og dyre klokker var en del av bestikkelsene.

En annen toppleder fra provinsen er allerede henrettet i den samme saken, og en av Li Pengs sønner skal også være involvert i skandalen.

I flere måneder har Cheng Kejie og hans elskerinne sittet i husarrest i indre Mongolia, og han ble tidligere i år fratatt sine lederverv i kommunistpartiet.

Kina rystes nå av flere store korrupsjonsskandaler. 200 mennesker er arrestert i forbindelse med en smuglerring øst i landet og 97 byråkrater er dømt i forbindelse med den enorme utbyggingen av Yangtse-elva.

Storstilt kampanje

Tjenestemennenes grådighet har ført til utstrakt misnøye med kommunistpartiet, og statsminister Zhu Rongji har derfor satt i gang en storstilt kampanje for å få bukt med ukulturen.

Kinas president, Jiang Zemin, har gjentatte ganger sagt at kampen mot korrupsjon er et spørsmål om liv eller død for partiet.

Paradoksalt nok er det kommunistpartiet selv som står for etterforskningen, og utenlandske observatører mener det ikke kan bli en skikkelig opprydding før en uavhengig institusjon gransker vanstyret.

KORRUPT: Tidligere viseformann i parlamentet, Cheng Kejie (67), er den mest framtredende politikeren som er dømt for korrupsjon.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media