Dømt til døden

En av de hovedtiltalte i rettssaken etter Bali-bombene i fjor, Ali Ghufron, ble torsdag dømt til døden for å ha planlagt terroraksjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ali Ghufron (43), også kjent som Mukhlas, blir regnet for å være hjernen bak bombeaksjonen, som drepte 202 mennesker.

- Vi straffer den tiltalte med dødsstraff, sa dommer Cokorda Raka Suamba.

Etter å ha fått dommen reiste Mukhlas seg, vendte seg mot dommerne og ropte med armene i været «Allahu Akbar!» (Gud er størst) tre ganger.

«Ubetydelig terrorist»

Han ble funnet skyldig i å ha planlagt en «terroraksjon med den hensikt å spre frykt og forårsake et stort antall ofre».

Mukhlas ble også dømt for oppbevaring og bruk av sprengstoff. Han anket dommen på stedet.

Ifølge aktoratet var Mukhlas hovedansvarlig for å koordinere bombene. Han skal ha ledet møtene, skaffet penger til aksjonen, og godkjent målene, melder BBC.

43-åringen sa i retten i forrige måned at han kun var en «ubetydelig terrorist» sammenlignet med «storfiskene» USAs president George Bush, Israels statsminister Ariel Sharon, og den britiske statsministeren Tony Blair.

Bror dømt

Den islamske læreren Mukhlas er den tredje av de hovedtiltalte etter Bali-bombene i oktober i fjor som dømmes til døden. Også hans yngre bror Amrozi og Imam Samudra har fått dødsstraff.

En av de andre hovedtiltalte, Ali Imron, ble i september dømt til livsvarig fengsel for å ha deltatt i planleggingen av bombeaksjonen. Imron er den eneste av de tiltalte i saken som har gitt uttrykk for at han angrer udåden.

Mukhlas har innrømmet å ha deltatt i aksjonen, men har benektet at han spilte en direkte rolle. Han hevder at han kun ga de som utførte angrepet religiøs rådgivning.

Jemaah Islamiah

Om lag 30 personer er arrestert mistenkt for å være knyttet til terroraksjonen på Bali.

Ifølge indonesisk politi er gruppen Jemaah Islamiah (JI) arkitekten bak bombeaksjonen. Politiet hevder Mukhlas har en ledende posisjon i gruppen. Flere regjeringer mener at Jemaah Islamiah har forbindelse til Osama bin-Ladens terrornettverk al-Qaida.

88 av dem som ble drept da de to bombene gikk av i en pub og en nattklubb på Kuta Beach var fra Australia. Mange var også fra Nord-Amerika og Europa. Det tok flere måneder før alle likene var identifisert.

I forrige uke advarte australske politikere mot å reise til Bali, og siterte rapporter om at det blir planlagt nye angrep i området. Men politisjef på Bali Made Pastika, sa torsdag:

- Ikke la trusler ødelegge vår tilværelse. Ved ikke å la oss terrorisere, kan vi bekjempe terrorister, sa han.

(NTB)

DØMT TIL DØDEN: Ali Gufron, hovedhjernen bak Bali-bombene i fjor, er dømt til døden. Foto: REUTERS/SCANPIX