Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dømt til døden

I flere døgn jaktet de tre mennene på offer i Atlasfjellene. Til slutt fant de og drepte norske Maren Ueland og danske Louisa Vesterager Jespersen. Nå er de dømt til døden, ifølge danske medier.

DØMT: De tre gateselgerne Rachid Afati (t.h), Ouziad Younes og bøddelen Abdessamad El Joud (t.v) er dømt for drapene på norske Maren Ueland og danske Louisa Vesterager Jespersen. Foto: Marokkansk politi / AFP / Scanpix
DØMT: De tre gateselgerne Rachid Afati (t.h), Ouziad Younes og bøddelen Abdessamad El Joud (t.v) er dømt for drapene på norske Maren Ueland og danske Louisa Vesterager Jespersen. Foto: Marokkansk politi / AFP / Scanpix Vis mer

De tre mennene dømmes til døden etter dobbeltdrapet som fant sted 17. desember i fjor, ifølge danske DR. Det kommer fram i en fersk avgjørelse fra domstolen i Salé i Marokko, to måneder etter at rettssaken mot dem startet.

- Det finnes ingen gud utenom Allah og Mohammed er hans profet. Måtte Gud tilgi meg, sa Abdessamad Ejjoud under rettsmøtet i byen Salé torsdag, ifølge det marokkanske nettstedet Medias24.

Han antas å være hovedmannen, eller «bøddelen», som marokkanske Medias24 kaller ham. De to andre som nå er dømt til døsstraff er snekkeren Younes Ouaziyad (27) og gateleverandøren Rachid Afatti (33). Afatti.

Dommen er på linje med påstanden fra aktor, som i slutten av juni ba om at de tre hovedtiltalte måtte dømmes til dødsstraff.

MAROKKO: Bak denne døra i utkanten av Marrakech, bodde en av de drapsmistenkte. Dagbladet har møtt faren og broren hans. Video: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

Jaktet offer

Drapene har av gjerningspersonene vært frontet som et angrep på vegne av terrorgruppa IS. Ifølge påtalemyndigheten gikk de tre hovedmennene rundt i Atlasfjellene i flere dager og jaktet på offer.

Etter å ha gitt opp angrep mot både sykkelturister, andre fotturister og fjellklatrere, fant de teltet hvor Maren Ueland (28) fra Bryne og hennes danske studievenninne Louisa Vesterager Jespersen (24) hadde slått leir med telt.

Bare timer seinere ble de to brutalt drept.

Tidligere under rettssaken har «bøddelen» forklart at han hadde et ønske om å dra til Syria for å slutte seg til IS, men at han verken hadde pass eller penger til det.

- Derfor diskuterte vi om vi skulle gjøre noe i Marokko. Vi ville ta de ikke-troende, sa Ejjoud.

Ba om dødsstraff

Totalt 24 menn har stått tiltalt i saken, men bare de tre dømte var tiltalt for selve drapshandlingen. En fjerde person var tiltalt for medvirkning til drap, etter å ha skaffet de tre en kniv som han på tidspunktet skal ha visst var ment å brukes til drap.

Spansk-sveitsiske Kévin Zoller Guervos, som var tiltalt for å ha drevet med terroropplæring, ble dømt til 20 år i fengsel for sin rolle i dobbeltdrapet, skriver NRK.

En fjerdeperson ble dømt til livstid i fengsel. Han var ikke ikke med på selve drapene, men politiet fant ID-dokumentene hans på åstedet.

Advokat El Fataoui representerte den danske familien i retten i Marokko. Da Dagbladet intervjuet ham i forbindelse med rettssaken, var han klar på at han mente de fire hovedtiltalte fortjente dødsstraff.

- De er ikke mennesker, men onde kriminelle som oppførte seg verre enn dyr. De bør få dødsstraff, og jeg er ganske sikker på at det er hva de til sist ender opp med. Drapsmennene har flere støttespillere, men jeg er langt ifra alene om å mene det. Forbrytelsen var forferdelig og må straffes deretter, sa han til Dagbladet.

- Krevende

Ragnar Falck Paulsen er bistandsadvokat for Maren Uelands familie. Han forteller at hele prosessen rundt rettssaken har vært en stor påkjenning for de etterlatte.

- Rettssaken har vært veldig krevende for familien Ueland. Spesielt fordi at de, som alle andre, ikke får vite noe som helst. UD videresender informasjon, og Kripos gjør det samme, men informasjon fra Marokko er begrenset, sa han til Dagbladet forrige uke, da dommen egentlig var ventet å komme.

- De (familien) er sterke og veldig reflekterte folk, som får hjelp til å håndtere det de har vært gjennom. Men det er ikke mulig å bli utsatt for noe slikt, uten å bli veldig sterkt berørt, sa Paulsen.

Må betale erstatning

Han forteller NTB at det ble fremmet et krav til marokkanske myndigheter tilsvarende 150 000 euro (rundt 1,4 millioner norske kroner, journ.anm.).

- Dersom familien mottar oppreisning, vil alt gå til stiftelsen de vil opprette i Maren Uelands navn, sier han.

Ifølge NRK ble ingen av familiene tildelt oppreising fra den marokkanske staten, men retten idømte de tiltalte til å betale erstatning til familiene på to millioner kroner.

Forventer anke

Azeddine Kabbaj, som nylig ble engasjert som den marrokkanske bistandsadvokaten til foreldrene til Maren Ueland, sa følgende til NTB tidligere i dag:

- Dette er en alvorlig sak, som garantert går videre i rettssystemet, sa Kabbaj.

En ankesak vil ifølge advokaten trolig komme opp i oktober eller november. Hvis saken går helt til topps i rettssystemet, vil det gå minimum sju-åtte måneder og kanskje over ett år før det kommer en endelig avgjørelse, ifølge NTB.

Selv om de tre hovedtiltalte nå er dømt til døden, har ikke Marokko gjennomført henrettelser siden 1993.

- De sitter der på ubestemt tid. Hvis de tiltalte i denne saken blir dømt til døden og ikke blir henrettet, vil de uansett ikke bli sluppet ut, sier den marokkanske bistandsadvokaten.

24 menn var tiltalt i forbindelse med drapene. Fire av dem var tiltalt for drap eller medvirkning til drap, mens de 19 andre mennene var tiltalt for å ha gitt sin tilslutning til en terrorgruppe.

Drapsalarm

Drapsalarmen gikk i Imlil-fjellene da andre turister fant de to skandinaviske kvinnene drept grytidlig på morgenen. Klappjakten på hvem som kunne stå bak, begynte umiddelbart, og politiet fikk tidlig et håndfast spor å gå etter:

Et gjenglemt ID-kort.

De mistenkte skal også ha blitt fanget på video i Imlil, da de flyktet fra byen. De tre hovedmistenkte ble pågrepet på en buss i distriktet Bab Doukkala i Marrakech. Ifølge Kech24 skal de ha gjemt kniver på bussen der de ble pågrepet.

Dagbladet har tidligere møtt faren og broren til nå dødsdømte Younes Ouizad.

- Vi er helt i sjokk alle sammen. Bror var en helt normal og kjekk kar, fram til for noen måneder siden. Det sier hele nabolaget, vi står samlet i skammen og kampen mot det som har skjedd, sa broren til Dagbladet i desember.

- Jeg og alle her skammer oss. Vi vil gjerne si unnskyld til hele Norge. Overbring kondolanser fra meg og fra våre, sa faren.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling