Ukraina-krigen:

- Dømt til døden

Statseide russiske medier skriver at to briter og én marokkaner er dømt til døden i separatistkontrollerte Donetsk. Observatører mener rettssaken var et spill for galleriet.

- DØMT AV RUSSLAND: 28 år gamle Aiden Aslin fra Nottinghamshire, 48 år gamle Shaun Pinner fra Bedfordshire. Foto: Rossyia 1 / Reuters TV
- DØMT AV RUSSLAND: 28 år gamle Aiden Aslin fra Nottinghamshire, 48 år gamle Shaun Pinner fra Bedfordshire. Foto: Rossyia 1 / Reuters TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det melder det statseide russiske nyhetsbyrået Ria Novosti, gjengitt av britiske BBC.

De tre skal ha blitt tatt til fange av russiske styrker i Ukraina, anklaget for å være leiesoldater. De britiske mennenes familier framholder ifølge BBC at de to mennene hadde sluttet seg til den ukrainske hæren.

RIA skriver på sin Telegram-kanal:

- Folkerepublikken Donetsks høyesterett har avsagt den første dommen om leiesoldater - britiske Aiden Aslin og Sean Pinner, og marokkanske Saadun Brahim, dømmes til døden, melder RIAs korrespondent i retten.

Verken utbryterrepublikken Donetsk eller domstolen som skal ha avsagt dommen er internasjonalt anerkjent.

Observatører omtaler rettssaken som en skinnprosess, ifølge The Guardian. Det gjør også Storbritannias utenriksminister Liz Truss.

- Jeg fordømmer dommen på Aiden Aslin og Shaun Pinner, avsagt av russiske stedfortredere i Øst-Ukraina, fullstendig. De er krigsfanger. Dette er en skinnprosess med absolutt ingen legitimitet, skriver hun på Twitter.

Ria, gjengitt av NTB, skriver at de tre mennene trolig vil bli skutt i henhold til lovverket i republikken. De tre mennene skal ha fått mulighet til å anke dommen innen en tidsfrist på én måned.

Ifølge det russiske statseide nyhetsbyrået Tass har det som skal være de dømtes forsvarer uttalt at de ønsker å anke dommen.

Det dreier seg om 28 år gamle Aiden Aslin fra Nottinghamshire, 48 år gamle Shaun Pinner fra Bedfordshire og marokkanske Saadun Brahim.

I FANGENSKAP: Bildet, fra en video utgitt av Donetsks høyesterett, skal vise 28 år gamle Aiden Aslin fra Nottinghamshire, 48 år gamle Shaun Pinner fra Bedfordshire og marokkanske Saadun Brahim. Foto: DNRs høyesterett / Reuters TV / NTB
I FANGENSKAP: Bildet, fra en video utgitt av Donetsks høyesterett, skal vise 28 år gamle Aiden Aslin fra Nottinghamshire, 48 år gamle Shaun Pinner fra Bedfordshire og marokkanske Saadun Brahim. Foto: DNRs høyesterett / Reuters TV / NTB Vis mer

- Trist utvikling

Dagbladet har tidligere intervjuet norske Erik Helgesplass (46).

Han snakket med Shaun Pinner (48) bare uker før han ble tatt til fange av prorussiske separatiststyrker i Mariupol i april.

Britene har tidligere henvendt seg til Storbritannias statsminister Boris Johnson i håp om å få til en fangeutveksling.

- Det er klart at jeg har fulgt med på saken. Dette er en trist utvikling, og jeg håpet i det lengste at Shaun og mennene skulle slippe unna, sa Helgesplass til Dagbladet.

- Men nå ble det ikke slik. Russland har brutt Genèvekonvensjonen og enhver regel om hvordan man skal opptre i krig. Det at det nå trues med dødsstraff for fanger, er ikke annet enn ventet.

Det er ingen dødsstraff i Russland, men i rettssystemet separatistene øst i Ukraina har dannet kan personer dømmes til døden.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer