Dømt til edruskap

TRONDHEIM (Dagbladet): Den 61 år gamle millionæren ble tatt for fyllekjøring. Nå er han i Trondheim forhørsrett fradømt retten til å bruke pengene sine i baren. Han må holde seg fullstendig edru i et helt år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var i april 61-åringen kjørte BMW fra sitt eget hjem, til Trondheim sentrum, og tilbake igjen.

Han ble seinere pågrepet av politiet. Blodprøven viste at han hadde en promille på 2,34.
Mannen, som i likningsprotokollen står oppført med om lag en million kroner i formue, kom i forhørsretten med en uforbeholden tilståelse. Han erkjente også at han er alkoholiker og trenger hjelp.

Det ble i retten lagt fram undersøkelser som viser at 61-åringen er funnet egnet for et såkalt promilleprogram. Det har til hensikt å øke kunnskapen og bevisstgjøringen rundt farene ved promillekjøring, samt å styrke evnen og viljen til å ta ansvar.

Slipper fengsel

På bakgrunn av dette slipper mannen å sitte i fengsel. Han er i stedet dømt til en betinget straff på 30 dager, med en prøvetid på 2 år. I tillegg ilegges han en bot på 15000 kroner.

Det er en klar betingelse for dommen at 61-åringen gjennomgår det nevnte promilleprogrammet, under tilsyn av Kriminalomsorg i Frihet.

Programmet varer i ett år, og det er satt som et særlig vilkår i dommen at mannen ikke rører alkohol i denne perioden.
Sør-Trøndelag er det eneste fylket i landet som krever at deltakerne i promilleprogrammet må holde seg edrue.

- Hvis man skal kunne forholde seg til sitt eget alkoholproblem og virkningen av det, så må man være villig til å gjøre en såpass innsats at man holder seg edru lenge nok til at man får alkoholen ut av hodet, ikke bare ut av kroppen, sier nestleder Charlotte Myhrvold ved Kriminalomsorg i Frihet i Sør-Trøndelag.

Prøveordning

Det er to år siden promilleprogrammet ble satt i gang som en forsøksordning, og man har nå et ønske om å utvide ordningen til å gjelde i ytterligere to år.
Myhrvold sier til Dagbladet at de fleste greier å gjennomføre programmet, men at det også har vært noen omgjøringsdommer.

- En del personer fortsetter også å drikke etter gjennomført program, men for oss er det viktigst å prøve å sikre oss mot at de kjører bil når de har drukket, sier Myhrvold.

Den 61 år gamle millionæren er tidligere domfelt for promillekjøring. Fordi dette skjedde så langt tilbake som i 1985, har gjentakelsen ikke ført til skjerpelse av straffen i den siste dommen.