Dømt til feilaktig farskap

Denne mannen ble dømt til å være far til sin nevø.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter 34 år viste en DNA-test at han ikke er faren. Likevel får han ikke full økonomisk oppreisning eller erstatning for tort og svie.

Saken begynte i 1969. Et barn ble født, og moren førte opp sin søsters forlovede som far.

-  Jeg skjønte ingenting. Jeg kunne ikke være faren, sier den nå 63 år gamle mannen.

Det ble rettssak, men mannen tapte og ble dømt til at han var far i 1970. Allerede på 80-tallet forsøkte han å få DNA-testet barnet, men moren nektet. To ganger forsøkte han å få gjenopptatt saken i domstolen, men ble avvist i til sammen seks rettsinstanser.

Tapte

For to år siden var 63-åringen en av flere som tok DNA-test da barneloven ble endret. Testen slo fast at han ikke er far til sin kones søsters barn.

Tingretten avsa da dom på at han ikke er faren. Han fikk tilbakebetalt 80 000 kroner for barnebidrag han har betalt, av staten.

Som den første i landet saksøkte mannen staten for sine økonomiske utlegg i form av renter og rettssaksomkostninger, og belastningen han har vært utsatt for.

 FORTVILET:  Han levde i flere år med feilaktig farskap. En DNA-test beviser at mannen ikke er far til barnet, men han får ikke full oppreisning fra staten. Foto: Kristin Svorte
FORTVILET: Han levde i flere år med feilaktig farskap. En DNA-test beviser at mannen ikke er far til barnet, men han får ikke full oppreisning fra staten. Foto: Kristin Svorte Vis mer

Den prinsipielt viktige rettssaken endte med følgende dom fra Oslo tingrett i går:

63-åringen tapte saken mot Barne- og familiedepartementet og må betale saksomkostninger på 20 000 kroner.

Dommen konkluderer med at selv om man har påvist ved DNA at mannen ikke er far til barnet, kan verken staten eller dommeren i saken fra 1970 stå til ansvar. Retten bemerker at det ikke fantes DNA-teknologi den gang.

Anker videre

63-åringen anker saken.

-  Jeg finner meg ikke i det. Om nødvendig går vi helt til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, sier han til Dagbladet.

-  Det kan ikke være tvil om at det foreligger et menneskerettighetsbrudd i denne saken. Dommen strider mot den alminnelige rettsoppfatning og bør derfor ikke bli stående, sier mannens advokat Ola Stavland.

«Å, så lik»

Det var vonde år for 63-åringen før farskapet ble opphevet i 2003.

-  Kommentarer som «å, så lik barnet er faren», har vært tungt å få høre. Jeg føler jeg har sonet i 34 år. Hadde jeg ikke hatt kona, så hadde jeg ikke eksistert i dag.

Dagbladet har vært i kontakt med barnets mor. Hun ønsker ikke å kommentere saken.

Mange menn som har levd med et feilaktig farskap, har nå saksøkt staten, for å avklare om staten har et erstatningsansvar. I dag starter en liknende sak i Oslo tingrett.