USA:

Dømt til fengsel etter coronaspøk på Facebook

- Ikke morsomt, sier myndighetene.

BAK LÅS OG SLÅ: Texas-mannens Facebook-innlegg gikk viralt, og endte opp hos FBI. Foto: NTB
BAK LÅS OG SLÅ: Texas-mannens Facebook-innlegg gikk viralt, og endte opp hos FBI. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En mann fra San Antonio i den amerikanske delstaten Texas har blitt dømt til 15 måneders fengsel etter å ha lagt ut falske påstander på Facebook.

Mannen, som er 40 år, må også betale 1000 dollar, altså 8500 kroner, i bot.

I flere innlegg påsto han at han hadde betalt covid-19-smittede for å få dem til å slikke på gjenstander - og dermed spre smitten - i to navngitte matbutikker i San Antonio.

I en pressemelding skriver justisdepartementet i USA at mannen la ut innleggene i april 2020, like etter at pandemien hadde brutt ut.

Den gang ble det rapportert om 20 000 nye covid-19-tilfeller daglig i USA, og mange var svært bekymret for smitte og egen helse.

Mannens innlegg gikk viralt, og endte til slutt opp hos FBI.

Dømt for å spre falsk informasjon

Slik lød ett av de uoversettelige innleggene som fikk mannen dømt:

«PSA!! Yo rt HEB MERCADO! My homeboys cousin has covid19 and has licked every thing for past 2 days cause we paid him too. Big difference is we told him not to be these fucking idiots who record and post online... YOU’VE BEEN WARNED. HEB on nogalitos next ;) ».

Mannen er dømt for å to ganger ha brutt det 1038. lovtillegget, som omfatter spredning av falsk informasjon og lureri i forbindelse med biologiske våpen.

I dette tilfellet var det covid-19 som var det biologiske våpenet.

DRAMATISK: En ukjent bevæpnet mann ringer på døren til en beboer i en leilighet i California i USA. Video: Kameraone. Reporter: Julie Tran. Vis mer

- Ikke morsomt

I pressemeldingen står det at mannen ønsket å skremme folk bort fra de aktuelle butikkene.

Myndighetene tok Facebook-innleggene på høyeste alvor.

- Å forsøke å skremme vekk folk ved å true med å spre farlige sykdommer er ikke morsomt, sier statsadvokat Ashley C. Hoff i pressemeldingen.

Hun sier at påtalemyndigheten tar trusler om å skade lokalsamfunnet på alvor, og Christopher Combs i FBIs San Antonio-avdeling stemmer i:

- De som truer med å bruke covid-19 som et våpen mot andre vil bli stilt ansvarlige for sine handlinger, selv om trusselen var en bløff, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer