KRITISERTE MYNDIGHETENE: En tidligere aktivist er dømt til fengsel etter at hun kritiserte myndighetenes feilslåtte strategi for å bekjempe trakassering av kvinner. Her fra en demonstrasjon mot seksuell trakassering i Kairo. Foto: NTB Scanpix
KRITISERTE MYNDIGHETENE: En tidligere aktivist er dømt til fengsel etter at hun kritiserte myndighetenes feilslåtte strategi for å bekjempe trakassering av kvinner. Her fra en demonstrasjon mot seksuell trakassering i Kairo. Foto: NTB ScanpixVis mer

Aktivist delte video der hun klaget over seksuell trakassering:

Dømt til fengsel etter kritikk av egyptiske myndigheter

Anklages for spredning av falske nyheter.

Den egyptiske skuespilleren og tidligere aktivisten Amal Fathy la i mai ut et innlegg på sin Facebook-konto, der hun kritiserte myndighetenes manglende handlekraft når det kommer til å beskytte kvinnene i landet mot seksuell trakassering.

I innlegget var en video der hun uttrykte sitt sinne over å angivelig ha blitt trakassert i sin lokale bank, av en taxisjåfør og generell forverring av levevilkårene i Egypt.

To dager seinere banket sikkerhetsstyrker på døra. De arresterte både Fathy, ektemannen og deres unge sønn. De to sistnevnte slapp seinere ut.

Fathy selv sitter fortsatt fengslet, beskyldt for å spre falske nyheter med intensjon om å skade den egyptiske staten, og for befatning med uanstendig innhold.

Den foreløpige dommen innebærer to års betinget fengsel og en bot på litt over 6000 kroner for offentlig fornærmelse. Selv om dommen er betinget, tvinges hun til å sone bak lukkede dører, fordi hun nå siktes for flere forhold.

Denne gangen anklages hun nemlig også for å være medlem av en terrorgruppe og for å promotere budskap som oppfordrer til terrorhandlinger. En ny domsavsigelse faller 14. oktober.

- Det er urettferdig og ubegripelig. Vi har gitt bevis på at hun ikke spredte falske nyheter, sier hennes mann, Mohamed Lotfy, som er tidligere researcher for Amnesty International og nå leder for den egyptiske kommisjonen for rettigheter og frihet, til Al Jazeera.

- Når en kvinne som opplever seksuell trakassering og blir satt i fengsel og bøtelagt, sier vi til egyptiske kvinner at de skal holde tyst om problemet, dersom du ikke vil i fengsel.

Amnesty fordømmer fengslingen

- Dette er skandaløst urettferdig, der offeret blir straffet, mens gjerningsmannen får gå fri, skriver organisasjonens kampanjesjef i Nord-Afrika, Najia Bounaim, i en uttalelse.

- Hun er en menneskerettsforkjemper som fortalte sin historie til verden for å rette fokus mot kvinners utsatte situasjon i Egypt. Hun er ikke kriminell, og skal ikke straffes for sitt mot.

Fathy har flere ganger kritisert myndighetene offentlig for deres avslappede holdning til menneskerettsbrudd i landet, spesielt vedrørende behandlingen av aktivister og menneskerettighetsforkjempere.

Flere som henne har i sommer opplevd liknende håndtering fra de egyptiske myndighetene. I juli ble libanesiske Mona el-Mazbouh arrestert på flyplassen i Kairo og dømt til åtte års fengsel etter å ha lagt ut en tilsvarende video, der hun klaget over gjentatt seksuell trakassering under sitt besøk i landet.

Dommen hennes ble seinere redusert til ett år og så suspendert, før hun ble deportert tilbake til Libanon i september.

Utbredt problem

Maya Morsy, som leder det nasjonale rådet for kvinner, har hevdet at bare 9,6 prosent av landets kvinner har opplevd seksuell trakassering. Rapporter fra menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch forteller om en litt annen virkelighet - ifølge deres rapporter er seksuell trakassering og vold mot kvinner et utbredt problem.

- To år etter at den nasjonale strategien for å bekjempe vold mot kvinner ble iverksatt, er lokale grupper skeptiske til resultatene grunnet mangel på kontrollmekanismer, heter det i deres situasjonsrapport fra 2017.

Ifølge Reuters og Amnesty International er det nå farligere enn noen gang å kritisere landets myndigheter, under president Abdel Fattah al-Sisi. Han kom til makten i 2013, etter at Hosni Mubaraks 30 år lange regime ble styrtet under den arabiske våren i 2011.

Han har tidligere hatt bred appell blant den kvinnelige andelen av befolkningen, delvis for sine lovnader om å bekjempe trakassering og sikre trygghet for kvinnene i landet.

Knebler ytringsfriheten

Nå beskyldes han for å frarøve befolkningen den friheten de gjenvant under opprøret i 2011, og for å behandle innbyggerne som kriminelle bare fordi de uttrykker sine meninger. Lovgivningen er nemlig svært restriktiv og slår hardt ned på kritikk av myndighetene - selv fredfulle protester er forbudt og ender med straff.

I april i år ble blant annet 190 politiske aktivister arrestert, de fleste i sine egne hjem, i forkant av en kontroversiell avgjørelse om å gi fra seg to øyer i Rødehavet til Saudi-Arabia, meldte Human Rights Watch.

Regjeringens tilhengere mener på sin side at denne typen tiltak er høyst nødvendig for å skape stabilitet i landet, ettersom urolighetene de siste åra har drevet bort utenlandske investorer.