Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dømt til fengsel for hijab-protest

En av kvinnene som tok av seg hijaben i protest mot iranske myndigheter, har flyktet fra landet etter å ha blitt dømt til 20 års fengsel, ifølge en iransk menneskerettsorganisasjon.

HIJAB-PROTEST: Shaparak Shajarizadeh er dømt til 20 års fengsel for flere offentlige hijab-protester i Iran. Foto: Center for Human Rights in Iran.
HIJAB-PROTEST: Shaparak Shajarizadeh er dømt til 20 års fengsel for flere offentlige hijab-protester i Iran. Foto: Center for Human Rights in Iran. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Center for Human Rights in Iran (CHRI) har Shaparak Shajarizadeh flyktet fra Iran etter å ha blitt dømt til 20 års fengsel, 18 av dem betinget.

I Iran er det påbudt for kvinner å dekke til håret på offentlig sted. Slik har det vært mer eller mindre siden den islamske revolusjonen i 1979, som omgjorde landet til et teokrati. Kvinner som ikke følger påbudet kan bli arrestert, pisket og dømt til fengsel.

Hijab-protest

Derfor vakte det internasjonal oppsikt da den 31 år gamme småbarnsmoren Vida Movahed i desember stilte seg på en kasse på offentlig plass, tok av seg hijaben og veivet med den som et flagg.

I kjølvannet at protesten har flere iranske kvinner kastet seg på bevegelsen med offentlig hijab-nekt. Blandt dem Shaparak Shajarizadeh, som nå er dømt til 20 års fengsel etter flere offentlige hijab-protester.

I en video postet på Twitter av journalist og grunnlegger av White Wednesday-kampanjen mot tvungen hijab, Alinejad Masih, forklarer Shajarizadeh hvorfor hun ikke føler seg trygg i hjemlandet lenger.

- Jeg har blitt arrestert tre ganger. Da jeg var i Kashan, innså jeg at myndighetene jobbet med å bygge en sak mot meg. Jeg hadde blitt arrestert sammen med sønnen min på 3 år, så jeg følte meg ikke trygg i Iran lenger, sier Shajarizadeh i videoen.

SVT har snakket med den iranske kvinnen.

- Det her betyr 20 års stillhet. 20 år med å ikke si noe, ikke legge ut bilder og ikke skrive noe på nettet. Det er ikke rettferdig, sier Shajarizadeh til SVT.

- Jeg har blitt slått, psykisk torturert og truet med å slutte og legge ut bilder og å slutte å prate om hijab. Sist anklaget de meg for korrupsjon og prostitusjon på grunn av visse bilder, sier hun.

Advokaten arrestert

Shajarizadehs advokat, Nasrin Sotoudeh, skal også være under arrest for å representere de kvinnelige demonstrantene, ifølge CHRI. Hun har tidligere kalt arrestasjonene «et uttrykk for vold mot kvinner», og fortalte Amnesty at Shajarizadeh ble torturert da hun var fengslet i Varamin.

- Myndighetene i Iran demonstrerer et kulturelt tyranni som bryter med ytringsfriheten. Enhver dom for fredelig protest er grotesk misbruk av makt som bør fordømmes av det internasjonale samfunnet, sier Hadi Ghaemi, leder for CHRI.

To andre kvinner har også blitt dømt i forbindelse med protestene. Narges Hosseini, en 32 år gammel sosiologistudent er dømt til to år i fengsel, og Maryam Shariatmadari, en 32 år gammel IT-student, er dømt til ett år i fengsel.