Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dømt til fire års fengsel for utroskap mot Thule drilling

- Økokrim godt fornøyd.

DØMT TIL FENGSEL: Tidligere styreleder i Thule Drilling, Hans Eirik Olav, er i Oslo tingrett dømt til fire års fengsel for underslag av over 32 millioner kroner. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet.
DØMT TIL FENGSEL: Tidligere styreleder i Thule Drilling, Hans Eirik Olav, er i Oslo tingrett dømt til fire års fengsel for underslag av over 32 millioner kroner. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere styreleder i Thule Drilling, Hans Eirik Olav, er i Oslo tingrett dømt til fire års fengsel for underslag av over 32 millioner kroner.

I tillegg må Olav betale tilbake hele beløpet i erstatning til en amerikaner og et selskap på Jomfruøyene, skriver Dagens Næringsliv.

- Økokrim er godt fornøyd med dommen. Den tiltalte ble domfelt på hovedpostene, sier førstestatsadvokat Elisabeth Harbo-Lervik.

Oslo tingrett skriver i dommen at det ikke er tvil om at Olav «med vitende og vilje, i den hensikt å skaffe seg selv eller andre uberettiget vinning, aktivt medvirket til utbetalingene, slik at Thule rettsstridig ble tappet».

Olav nekter for at han og amerikaneren, som arbeidet som konsulent for riggselskapet, har stjålet de 32 millioner kronene.

Saudiarabisk prins Olav hevder at pengene gikk via selskapet Strategic Alliances Corporation (Sac) på Jomfruøyene til den saudiarabiske prinsen og tidligere forsvarsministeren Mishaal bin Abdulaziz al Saud og kretsen rundt ham.

Prinsen skal ha bidratt til å løse konfliktene rundt riggsatsingen og hindret at Thule Drilling gikk konkurs i 2008, ifølge Olavs forklaring. Men retten trodde ikke på det.

- Retten fester ikke lit til at Olav og amerikaneren besørget opprettelsen av Sac på vegne av saudiarabiske interesser som ville være anonyme, heter det.

Grov utroskap Retten valgte å domfelle Hans Eirik Olav for grov økonomisk utroskap. Det dreier seg om seks millioner dollar samt grov selvvask av 1,75 millioner dollar.

I tillegg kommer overtredelser av moms-, regnskaps- og ligningsloven, ifølge dommen. Olav ble frifunnet for noen av tiltalens punkter.

- Vi har akkurat mottatt dommen og må nå gjennomgå den med vår klient. Vi har derfor ingen kommentarer utover at jeg noterer meg at han er frifunnet for flere poster, sier Olavs forsvarer Christian Flemmen Johansen.

Dundrende konkurs Rettssaken startet mandag 20. oktober i fjor. Ifølge Økokrim ble deler av beløpet på 32 millioner kroner sendt via flere ledd i 2008, kanalisert til bankkontoer som hasjsiktede Gjermund Cappelen hadde i Sveits. Overføringen til Cappelen skal ha skjedd som et ledd i hvitvasking av de underslåtte midlene, mente Økokrim i tiltalen.

Thule Drilling gikk to år senere dundrende konkurs. Konkursen ble omtalt som en av norgeshistoriens største. Den etterlot seg kreditorkrav på over 4 milliarder kroner. Senere ble kravene nedjustert til 2,6 milliarder kroner.

To andre topper i Thune Drilling var opprinnelig siktet i saken, men siktelsene ble senere henlagt.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media