Dømt til forlik

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Det er ennå et stykke igjen før budsjettforhandlingene mellom Arbeiderpartiet og sentrum er kommet helt inn til beinet. Dit må de før det kan bli en løsning. Vi har tidligere skrevet at partene denne høsten er dømt til å lykkes. De siste bruddene, heving av forhandlingsnivået og gårsdagens nye oppstart rokker ikke ved denne vurderingen.
  • Samtidig som retorikken og dramatikken er blitt trappet opp og ned igjen, er det kommet mer substans i forhandlingene. Øverst på sentrums liste over krav til regjeringen sto halvert matmoms. En halvering av matmomsen svekker inntektssiden i budsjettet med nesten seks milliarder kroner. Det vil bli finansiert med en heving av den allerede høye momsen på andre varer og tjenester fra 23 til 24 prosent. Det virker lite troverdig av statsministerkandidat Kjell Magne Bondevik å redusere betydningen av blant annet denne tidlige seieren i budsjettforhandlingene.
  • Halvert moms er et kostbart krav som dessuten har en helt spesiell historie. Lavere matmoms har vært et Senterparti-prosjekt i minst ti år og er eldre enn ideen om sentrumsregjeringen. Det ble tatt med i Voksenåsen-erklæringen, men uten at regjeringen Bondevik prioriterte prosjektet. Nå ligger det på bordet, og Senterpartiet vil altså oppnå mer i et budsjettforlik med Arbeiderpartiet i høst enn partiet fikk til gjennom 2,5 år i regjering under ledelse av Kjell Magne Bondevik.
  • Vi tror ikke Odd Roger Enoksen vil risikere å gå glipp av dette gjennombruddet. Halvert matmoms har ingen sjanse i et budsjettforlik med Høyre og Fremskrittspartiet, der helt andre skatte- og avgiftslettelser vil ha høyere prioritet.
  • I tillegg til budsjettforhandlingene må Kjell Magne Bondevik også tenke på at gasskraftsaken som hans regjering gikk av på i vår, går sin gang i henhold til vedtaket i Stortinget. Tar han over nå, må han enten føre den saken videre, eller gå av på nytt straks stortingsflertallet tar saken opp igjen.
  • Vi holder fast ved at i år er budsjettforhandlingene mellom sentrum og regjeringen dømt til å lykkes.