Dømt til inntil 25 år på beryktet fangeøy

Tyco-sjef Dennis Kozlowski levde Herrens glade dager...

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med gråtende familie på tilhørerbenken fikk den tidligere profilerte toppsjefen i selskapet Tyco Dennis Kozlowski (58), og økonomisjef Mark Swartz (45), i går straffeutmålingen, melder TheGlobeandMail.

De må sone minimum åtte år og fire måneder, og maksimum 25 år og sendes til den beryktede fangeøya Rikers Island i New York. Totalt bor det 15.000 kriminelle på øya til enhver tid, og i løpet av året er 130.000 fanger innom øya. De betjenes av 10.000 betjenter og 1500 sivilt ansatte.

De to toppsjefene ble også dømt til å betale 1,54 milliarder kroner i bøter og tilbakebetaling til selskapet som han tappet.

Ba om nåde

Før dommen falt ba den tidligere Tyco-sjefen dommeren om å vise nåde, og henviste til de over 130 støttebrevene som var sendt til dommeren fra hans venner.

Ingen betviler at Kozlowski bygget opp Tyco til et av verdens største selskap fra 1975 til han ble tvunget til å gå av i 2002. Men han forsynte seg også grovt av selskapets penger.

Da kona Karen fylte 40 år betalte selskapet halvparten av de 12-13 millioner kronene det romersk-inspirerte selskapet på Sardinia kostet i juni 2001.

Selskapet fikk også betale for leiligheten på Fifth avenue i New York til 115 millioner kroner. Og oppussingen av leieligheten til ytterligere 83 millioner kroner, hvor dusjforhenget alene kostet over 38.000 kroner.

MÅ SONE PÅ FANGEØYA:  Dennis Kozlowski sa han regent med fengselsstraff da han ankom retten i går med kona Karen. Foto: SCANPIX/REUTERS
MÅ SONE PÅ FANGEØYA: Dennis Kozlowski sa han regent med fengselsstraff da han ankom retten i går med kona Karen. Foto: SCANPIX/REUTERS Vis mer

En 100.000-kroners paraply-holder og en 14.000-kroners søppelbøtte er også handlet inn for selskapets penger.

Aktor i saken mot de to tidligere sjefene mente de hadde sølt bort over 3,8 milliarder kroner av selskapets penger på sin kostbare livsstil.

Begge sto fram i retten og mente de ikke hadde gjort noe galt.

De ble funnet skyldig i grovt tyveri, sammensvergelse, svindel og i å ha forfalsket selskapets dokumenter.

Kozlowski uttalte rett før dommen falt at han regnet med å måtte sone, men reaksjonen i retten tyder på at han ikke var forberedt på dette. Hans to døtre og kone gråt åpenlyst.

Må klare seg for 1 dollar om dagen

USA Today har sjekket hva som venter de to Tyco-sjefene på Rikers Island.

De vil nå tjene 1.05 dollar dagen i fengselet som har høyeste nivå av sikkerhet. Men for å få de 6 kronene og 74 ørene om dagen må de jobbe.

- Alle i fengselet må jobbe. I kjøkkenet, vaskeriet eller et annet sted, sier Linda Foglia i delstatsadministrasjonen. Hun beskriver dagsrytmen som enkel, men strikt: Vekkes om morgenen, jobbe om dagen og litt tid for seg selv om kvelden.

Dennis Kozlowski og Mark Swartz vil først bli overført til et fengsel nord for New York hvor de vil bli værende i noen uker før de havner på fangeøya Rikers Island.

USA Today melder at de trolig må sone sammen med høyrisiko-fanger de første to årene før de kan regne med å få sone under et mildere regime. Men det avhenger av at de oppfører seg bra innenfor murene.

BRAST I GRÅT: Karen Kozlowski (i midten) hadde trolig ikke trodd at mannen ville bli sendt til inntil 25 år bak murene. Hun brast i gråt da straffeutmålingen ble kjent.
PÅ VEI TIL RETTEN: Her er økonomisjef Mark Swartz og kona Karen på vei til retten i går. Det er trolig deres siste spasertur sammen i det fri på noen år. Han ble dømt til en minimumsstraff på åtte år og fire måneder.
<B>LEVDE DYRT: Dette er en kopi av et Renoir-bilde som Dennis Kozlowski skal ha betalt en million dollar for - og betalt med selskapets penger.
DATTEREN FULGTE SAKEN: Sandy Kozlowski fulgte pappa til retten i går og brast i gråt da straffeutmålingen ble lest opp.