Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dømt til livstid for terrorisme

Lysende sti kostet 70.000 mennesker livet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Grunnleggeren av den peruanske gruppen Lysende sti, Abimael Guzman, ble i natt dømt til fengsel på livstid for terrorisme.

Gjennom 1980- og 1990-tallet gikk Guzman under navnet president Gonzalo blant sine tilhengere i Lysende sti, en kommunistgerilja med kultlignende trekk, skriver nyhetsbyrået AP

Lysende sti startet et 12 år langt opprør for å innføre kommunisme i Peru, og kampene skulle koste nærmere 70.000 mennesker livet.

Guzman (71), som er en tidligere filosofiprofessor, sto ubevegelig da han fikk dommen opplest.

Denne siste rettssaken mot Guzman har pågått i et år. Likevel har hovedmannen selv knapt uttalt seg under rettsbehandlingen, og han har også avslått muligheten til å forklare seg.

- Jeg er en revolusjonær og jeg nekter for å være terrorist, sa han da denne siste saken mot ham startet.

De fleste peruanere har lite til overs for Guzman. Lysende sti-medlemmene hyllet blodige oppgjør med sanger og slagord. Gruppen bombet broer og fabrikker, myrdet borgermestere og landsbyboere.

I landsbyen Lucanamarca drepte de 69 mennesker, blant dem flere enn 20 barn, som hevn for drap på egne medlemmer.

LEDERNE: Abimael Guzman (i midten) sammen med de øvrige lederne av Lysende sti: Margie Clavo (f.v.), Elena Iparraguirre, Abimael Guzman, Victor Zavala, og Angelica Salas. Bildet er tatt i 2004, ved innledningen til en av rettssakene mot Guzman. Foto: Scanpix
LEDERNE: Abimael Guzman (i midten) sammen med de øvrige lederne av Lysende sti: Margie Clavo (f.v.), Elena Iparraguirre, Abimael Guzman, Victor Zavala, og Angelica Salas. Bildet er tatt i 2004, ved innledningen til en av rettssakene mot Guzman. Foto: Scanpix Vis mer

- De drepte dem med macheter, steiner og økser. Andre tvang de opp i tønner med kokende varmt vann, sier Ignacio Tacas, en bonde fra Lucanamarca, til AP.

Guzman tolererte ikke andre oppfatninger om veien videre for Peru enn sine egne. Men etter at Guzman ble fakket, gikk luften ut av Shining Path.

NETTOPP FAKKET: I september 1992 ble Abimael Guzman tatt til fange i Lima, Peru.
DEMONSTRERER: De overlevde Lysende stis herjinger og demonstrerte utenfor rettssalen der saken mot Abimael Guzman ble ført.