Dømt til livstid i fengsel etter drapet på «American Sniper»

Eddie Ray Routh funnet skyldig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Eddie Ray Routh (27) er funnet skyldig og dømt til livstid i fengsel for drapene på Chris Kyle og Chad Littlefield. Det melder CNN.

Kyle ble kjent som «skarpskytteren som har drept flest i amerikansk krigshistorie» og er portrettert i den Oscar-nominerte filmen «American Sniper». Rettssaken mot Ray Routh har fått stor oppmerksomhet i USA og dommen falt rundt klokka 04 norsk tid.

Rettssaken har pågått i Texas i flere uker og Ray Routh har tidligere innrømmet drapene på Kyle og hans kamerat Chad Littlefield (35) 2. februar 2013.

Forsvarerne til drapsmannen har hevdet at Eddie Ray Routh ikke var tilregnelig i gjerningsøyeblikket. Dette ble dermed avvist av juryen.

Drept på skytebane Underveis i rettssaken kom det fram opplysninger om at 27-åringen Routh flyktet i Kyles bil etter drapene, men ble senere pågrepet av politiet.

Han skal ha skutt Kyle seks ganger og Littlefield sju ganger ved skytebanen i Glen Rose, Texas.

Blant annet vitnet politibetjenten Gene Cole i saken. Han hevdet Routh fortalte om drapene mens han var fengslet.

- Jeg hørte Mr. Routh si: «Jeg skjøt dem fordi de ikke ville snakke med meg. Jeg satt i baksetet i bilen. De ville ikke snakke med meg. De tok meg til skytebanen og jeg skjøt dem. Det føles fælt, men de ville ikke snakke med meg. Jeg er sikker på at de har tilgitt meg», sa Cole

Cole jobbet i politiet ved sheriffkontoret i Erath County og forteller at han hørte Routh diskutere drapene etter at han var arrestert. Dette skal ha skal skjedd 22. juni - fire måneder etter at han ble pågrepet.

I Irak Rouths onkel, James Watson fortalte i retten at han ble tilkalt til Rouths hjem morgenenen drapsdagen for å «roe ned» den tiltalte som kranglet med kjæresten. Watson fortalte i retten at paret røyket marihuana og at Routh forlot stedet. Senere ringte Routh sin onkel og sa «jeg kjører en død manns bil», ifølge onkelens forklaring.

DØMT: Eddie Ray Routh (t.v) ble i natt dømt for drapet på den tidligere skarpskytteren Chris Kyle. Foto: NTB Scanpix
DØMT: Eddie Ray Routh (t.v) ble i natt dømt for drapet på den tidligere skarpskytteren Chris Kyle. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Chris Kyle omtales som skarpskytteren som har drept flest menn i amerikansk historie. Etter å ha skutt Kyle og hans kamerat Chad Littlefield (35), tok Routh bilen til Kyle og kjørte til sin søster. Hun ringte politiet og fortalte at broren hevdet å ha drept to menn.

Spørsmålet i løpet av den to uker lange rettssaken var om hvorvidt Routh var tilregnelig eller ikke da han utførte drapene.

Rouths advokater argumenterte for at en post-traumatisk stresslidelse bidro til at han endte i denne mentale tilstanden.

27-åringen tjenestegjorde seks måneder i Irak i 2007 og 2008, og etter at han returnerte hjem var han flere ganger på kant med loven, ifølge The New York Times. I tillegg skal moren hans ha kontaktet politiet etter at Routh truet med å begå selvmord.

Organisasjonen Warfighter Foundation mener imidlertid at det ikke stemmer at Routh opplevde noe i Irak som kan ha traumatisert ham. De mener han aldri var involvert i nære krigshandlinger, og at han ellers kun har jobbet som hjelpearbeider under jordskjelvet på Haiti.