Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dømt til livstid i fengsel

Zacarias Moussaoui slapp unna dødsdommen, men kunne hindret 11. september.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Juryen på ni menn og tre kvinner i Virginia har felt dom over Zacarias Moussaoui, den eneste tiltalte etter terrorangrepene i USA 11. september 2001.

Moussaoui fikk ikke dødsdom, slik mange trodde han ville få. Istedenfor dømte de ham til livstid i fengsel. Juryen var ikke enstemmig, da en eller flere ønsket dødsdom.

Juryen fant ikke enstemmig at Mousaoui hadde direkte skyld i at så mange døde under terrorangrepene. Derimot mente de han indirekte hadde skyld, da han kjente nok til planene at han kunne ha advart mot dem, og dermed hindret terrorangrepene.

Den endelige dommen faller i dag når dommer Leomie Linkema formelt slår hammeren i retten i dag. Men dommeren er bundet til folkejuryens kjennelse.

Ved 21.30-tida onsdag kveld varslet juryen at de er klare med sin kjennelse. Valget de har tatt stod mellom å dømme ham til døden, eller gi ham livstid i fengsel. Klokken 22.30 var kjennelsen klar, og blir nå lest opp utenfor rettsbygningen.

Den franske statsborgeren Zacarias Moussaoui er den foreløpig eneste tiltalte etter terrorangrepene 11. september 2001. I retten har han innrømmet at han kjente til angrepene, og har aldri lagt skjul på sine antiamerikanske holdninger.

På spørsmål om han angret å ha bidratt til å ta nær tre tusen amerikanske liv, svarte han «ingen beklagelser, ingen anger», og da en advokat ville vite om han kunne tenke seg å gjøre det igjen, var svaret like kontant: «hvor som helst, når som helst»

Moussaoui satt allerede fengslet da terrorangrepene skjedde 11. september 2001. Han ble pågrepet i august 2001 mistenkt for å planlegge terror, og har i retten sagt han løy til etterforskerne for å sikre at terrorplanene ble gjennomført.

FORBRYTELSEN: Moussaoui er til nå den eneste tiltalte - og dømte - for terrorangrepene 11. september 2001. Han skulle i følge seg være med på å kapre et femte fly og styrte det i Det hvite hus. Foto: Scanpix
FORBRYTELSEN: Moussaoui er til nå den eneste tiltalte - og dømte - for terrorangrepene 11. september 2001. Han skulle i følge seg være med på å kapre et femte fly og styrte det i Det hvite hus. Foto: Scanpix Vis mer

I følge hans egen forklaring skulle han sammen med den såkalte skobomberen Richard Reid kapre et femte fly den 11. september 2001. Sammen skulle de styre flyet inn i Det hvite hus.

Ved at Moussaoui har innrømmet sin befatning med saken, er det derfor ikke skyldspørsmålet juryen skal avgjøre, men om han skal dømmes til døden eller ikke. Juryen har allerede bestemt at han kan dømmes til døden.

De har nå sittet samlet i sju dager for å komme frem til om han skal dømmes til døden eller sitte resten av livet i fengsel.

Allikevel håper Moussaoui på å unngå dødsstraff, og har uttalt at han er overbevist om at USA vil tilby ham i en byttehandel mot amerikanere i fangenskap i muslimske land.

Forsvarerne kjemper mot henrettelse av al-Qaida-medlemmet med begrunnelse i at Moussaoui hadde en begrenset rolle i angrepet og at han har spor av psykiske lidelser. De mener også at hans hatske utsagn i retten er en bevisst strategi for å få dødsstraff, og dermed dø som martyr.

Dømt til livstid i fengsel
DØMMES: Klokken 22.30 avgjøres det om Zacarias Moussaoui får dødsdom eller ei.
DØMT: Den føderale retten i Virginia har behandlet saken de siste måneder. Det tok juryen sju dager å komme frem til en endelig avgjørelse.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling