DØMT: I dag falt dommen i Sunnmøre tingrett der Steven Dan Danielsen sto tiltalt for voldtekt og drap av Anda Weløy Aarseth. Han ble dømt til lovens strengeste straff, 21 års forvaring. Tegning: Fedor Sapegin
DØMT: I dag falt dommen i Sunnmøre tingrett der Steven Dan Danielsen sto tiltalt for voldtekt og drap av Anda Weløy Aarseth. Han ble dømt til lovens strengeste straff, 21 års forvaring. Tegning: Fedor SapeginVis mer

Dømt til lovens strengeste straff for Aksla-drapet

21 års forvaring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅLESUND/OSLO (Dagbladet): I dag klokka 17:00 falt dommen i Aksla-saken i Sunnmøre tingrett, der Steven Dan Danielsen (24) sto tiltalt for voldtekt og drap på Anja Weløy Aarseth, og ransforsøk mot en kiosk i forkant av drapet.

Danielsen ble dømt til forvaring med makstid på 21 år og minstetid på 10 år.

Danielsen så et øyeblikk litt opprørt ut, men er for det meste uberørt, melder Dagbladets reporter i rettssalen.

Retten trodde ikke på at drapet var et bestillingsdrap, slik tiltalte har påstått.

Enstemmig Danielsen møtte med sin forsvarer, Per Herman Thori-Aamot.

Dommeren sier tiltalte tross tilståelsen ikke har bidratt i saken. Dommeren konkluderte med at tilståelsen med dette faktisk har gitt de pårørende ekstra belastning.

Danielsen «protesterte» ved å ta på seg kapsen som tidligere har irritert dommer Kjetil Gjøen. Han sitter nå med hodeplagget på snei, melder Dagbladets reporter.

Dommen var enstemmig. Ankefristen er satt til 31. mars. Danielsen har tatt to ukers betenkningstid.

Oppreisning I tillegg til fengsel ble Danielsen også dømt til å betale 200 000 kroner i oppreisning til hver av de to foreldrene, og 130 000 kroner i erstatning.

Det var 28. august i fjor at Weløy Aarseth ble overfalt og drept under en joggetur på Aksla-fjellet i Ålesund.

24-åringen har innrømmet voldtekt og drap av Anja Weløy Aarseth, men nekter for ransforsøket.

Han ble også dømt for ransforsøket. Retten så helt bort fra hans forklaring, og han ble ikke trodd. Retten ser på ransforsøket som grovt siden det ble utført med en replikapistol.

Danielsen ble også dømt for trusler og vold mot to polititjenestemenn og deres familier.

Tilregnlighet Allerede dagen etter pågripelsen av Danielsen 4. september i fjor ble det klart at politiet ønsket en rettspsykiatrisk observasjon av ham. Han ble vurdert som strafferettslig tilregnlig av de sakkyndige.

Den konklusjonen støttet retten seg på i dag.

STRENG STRAFF: Aktor Ingvild Thorn Nordheim har tidligere lagt ned påstand om lovens strengeste straff. Bistandsadvokat Einar Råen har krevd erstatning på 200 000 kroner for hver av de to foreldrene. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
STRENG STRAFF: Aktor Ingvild Thorn Nordheim har tidligere lagt ned påstand om lovens strengeste straff. Bistandsadvokat Einar Råen har krevd erstatning på 200 000 kroner for hver av de to foreldrene. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Danielsen har dyssosial personlighetsforsatyrrelse, manglende empati og er lettere psykisk utviklingshemmet fra psykologiens standarder. Retten finner en betydelig gjentagelsesfare for andres liv og helse, sa dommer Kjetil Gjøen.  

Kritiserte politiet Danielsens forsvarsadvokat, Per Herman Thori-Aamodt, mente det ikke foreligger nok bevis i rannsaken, og har tidligere kritisert politiet for etterforskningen av kioskranet.

Han mener flere av de bevisene aktor la fram for å knytte Danielsen til ranet ikke holder mål. Blant annet klærne ransmannen hadde, tatoveringen vitner sier det er mange som har, og at Danielsen har tre svært synlige prikker tatovert på høyre hånd.

Disse mener han ransvitnet burde sett og lagt merke til.  

Aktor har tidligere brukt svært sterke karakteristikker av Danielsen i sin begrunnelse for påstanden om forvaring.

- Kald, likegyldig, ansvarsløs, ignorerer normer og forpliktelser, lav terskel for vold og aggressjon og mangler evne til skyldsfølelse, og gir gjerne andre skylda, samt at han er dysfuksjonell, oppsummerte påtalemyndigheten da psåtanden ble kjent.

DREPT: Det var 21 år gamle Anja Weløy Aarseth som ble drept under en joggetur på Aksla-fjellet i Ålesund i august i fjor. Foto: Elin Øvrebø / NTB scanpix
DREPT: Det var 21 år gamle Anja Weløy Aarseth som ble drept under en joggetur på Aksla-fjellet i Ålesund i august i fjor. Foto: Elin Øvrebø / NTB scanpix Vis mer