Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kulturprofil Gaute Drevdal (50) dømt for flere voldtekter:

Dømt til over 13 års fengsel

Knusende dom for sekusell omgang med mindreårig og voldtekter. - Bærer preg av forhåndsdømming, sier Drevdal.

DØMT: Gaute Drevdal ble i Oslo tingrett dømt til 13 år og seks måneders fengsel. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Kulturprofilen Gaute Drevdal (50), som har stått tiltalt for ni voldtekter og seksuell omgang med ei 15 år gammel jente, er i Oslo tingrett i dag dømt til 13 år og seks måneder i fengsel.

Påtalemyndigheten ba om 14 års fengsel for kulturprofilen, dommen er dermed nesten i tråd med påstanden.

- Jentene er hørt. Det er godt, og det er en grundig dom, sier bistandsadvokat for flere av kvinnene, Marte Svarstad Brodtkorb, til Dagbladet.

Drevdal dømmes også til å betale oppreisning til alle de ni fornærmede i saken. Til sammen nesten 1,5 millioner kroner. Dommen er knusende for mannen, som nektet straffskyld på alle punkter.

Ifølge dommen ble Drevdal funnet skyldig i seks voldtekter til samleie, tre voldtekter til seksuell omgang, og ett tilfelle av seksuell omgang med barn under 16 år.

Retten mener normalstraffen for det Drevdal er dømt for er 15 års fengsel. Han fikk et fradrag i straffen på et halvt år fordi det er lenge siden forholdene fant sted og reduksjon på ytterligere et år fordi etterforskningen av saken tok lang tid, men retten mener det er flere skjerpende omstendigheter.

Voldtektene skal ha skjedd gjennom en periode på flere år mellom 2005 og fram til 2014.

- Grovt misbruk

- Retten konkluderer med at det foreligger flere skjerpende omstendigheter, for det første at han er funnet skyldig i mange overgrep begått over et langt tidsrom, heter det i dommen.

Retten viser også til at et flertall av de fornærmede hadde en fortrolig relasjon til kulturprofilen, og at overgrepene derfor representerte et grovt misbruk av deres tillit til ham.

- Det er også et skjerpende moment at Drevdal var langt eldre enn de fornærmede og hadde en maktposisjon både på grunn av dette og fordi han hadde goder å tilby, heter det videre.

Drevdal var blant annet sjefredaktør i Natt & Dag og pressesjef på Hovefestivalen. Han har også hatt ulike lederroller i medie- og kulturbransjen. Flere av de fornærmede kvinnene og Drevdal var en del av samme utelivsmiljø i Oslo.

- Opprørt

Kulturprofilens forsvarere har varslet at dommen vil bli anket.

- Han er opprørt da han opplever at dommen bærer preg av forhåndsdømming, sier Drevdals forsvarer Knut Ole Bakke Hansen til Dagbladet.

- Han er skuffet over at sentrale bevis ikke er omtalt i dommen og kjenner på et sterkt behov for at offentligheten skal få bedre innsyn i saken. Dommen er en påkjenning og han trenger tid på å fordøye det som nå er kommet.

- Grundig dom

- Påtalemyndigheten er tilfreds med dommen. Tingrettens dom fremstår som grundig. Retten har fulgt vårt syn på saken og sakens bevis. Straffen er marginalt mindre enn påstand. Vi er også tilfreds med utmålt straff, sier statsadvokat Trude Antonsen til Dagbladet.

Den yngste fornærmede er 25 år yngre enn tiltalte. Drevdal er dømt for å ha hatt seksuell omgang med henne da hun var 15 år gammel. De fleste av de fornærmede kvinnene var i 20-åra da mannen var i 40-åra.

- Har benektet ethvert ansvar

Retten mener også det er alvorlig at Drevdal lot en 15 år gammel jente forsyne seg av MDMA, før han tok initiativ til å ha seksuell omgang med henne.

Mannen var tidligere profilert i Oslos kultur- og uteliv, og ble sett på som en lederskikkelse i miljøet flere av de unge kvinnene vanket i.

Drevdal har hele tida nektet straffskyld, og hevder seg utsatt for en mobbekampanje. Han mener at kvinnene har et motiv for å snakke usant om ham.

Den første anmeldelsen mot ham kom i 2015.

Mener sentrale bevis ikke er drøftet

Tingretten mener også det er straffskjerpende at han har benektet ethvert ansvar og heller gått til motanmeldelse og beskyldt kvinnene for å inngått i en konspirasjon. Retten mener han med dette har påført kvinnene en betydelig merbelastning, heter det i dommen.

Forsvarerne og tiltalte mener på sin side at retten ikke har opplyst saken godt.

- Retten har utelatt å drøfte flere helt sentrale anførsler fra tiltaltes forsvar i de enkelte sakene. Tiltalte har for eksempel lagt fram tidsnære meldinger og bevis som er egnet til å sette anklagene i et annet lys, ikke bare når det kommer til deres relasjon, men også hva angår de konkrete datoene, sier forsvarer Bakke Hansen.

- Helt sentrale bevis har ikke blitt drøftet av retten, og han opplever dette som svært frustrerende. Dommen vil bli anket, sier Bakke Hansen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!