VITNET I RETTEN:  Finansminister Sigbjørn Johnsen møtte i retten sist uke og vitnet mot den tiltalte 44-åringen som erkjenner at han truet Johnsen og hans familie. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
VITNET I RETTEN: Finansminister Sigbjørn Johnsen møtte i retten sist uke og vitnet mot den tiltalte 44-åringen som erkjenner at han truet Johnsen og hans familie. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.Vis mer

Dømt til psykisk helsevern for drapstrusler

Framsatte grove trusler mot Sigbjørn Johnsen og hans familie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En 45 år gammel mann er dømt til tvungent psykisk helsevern for å ha truet finansminister Sigbjørn Johnsen på livet i sommer.

Mannen erkjente straffeskyld for truslene mot Johnsen og hans familie da rettssaken mot ham startet i Oslo tingrett i forrige uke.

Truet med nakkeskudd Det var 4. juni i år at 45-åringen leste inn en trussel med krav om penger på Johnsens mobilsvar. Mannen fremsatte svært grove trusler:

«Du kan få valget mellom nakkeskudd eller ett i begge knærne. OK?», leste han inn på Johnsens mobilsvar.
 
- Å bli truet på livet på den måten er ikke bare alvorlig, men det truer min og min families integritet, sa Johnsen da han forklarte seg tingrett sist uke.

- Fare for gjentakelse Statsadvokat Marit Bakkevig karakteriserer truslene mot Johnsen og hans familie som alvorlige. Hun er fornøyd med at tingrettens dom.

- Det er ingen tvil om at dersom han hadde vært tilregnelig, hadde det kunnet bli en streng straffereaksjon, sier Bakkevig til Dagbladet.

Hun mener det er ekstra skjerpende at det framsettes trusler mot familien til offentlige personer. Det var også avgjørende at 45-åringen de siste to årene har framsatt grove trusler mot en rekke andre personer.

- Det er avgjørende at han hadde en hel del forhold han skulle svare for. I denne saken var det helt klart en fare for gjentakelse, sier hun.

45-åringen har vært varetektsfengslet, men slipper altså fengselsstraff og overføres til en psykiatrisk institusjon for behandling.

- Har gjort noe med meg Dagen etter trusselen mot finansministeren, ringte mannen også til Johnsens kone og datter. Datteren på 20 år tok telefonen, før Helle Johnsen tok over.

Da truet den tiltalte mannen med å skjære opp henne og datteren.

- Jeg trodde jeg ikke hørte riktig og ba han gjenta hva han sa, forklarte Helle Johnsen i tingretten.

- Deretter sa jeg at han måtte slutte å snakke tull.

Johnsen, som er bedriftsoverlege og har jobbet med psykisk pasienter tidligere, oppfattet samtalen alvorlig.

- Jeg tenkte at «en så direkte trussel har jeg aldri fått før».

Johnsen forklarte at familien syntes dette var ubehagelig.

- Sjøl om jeg har forsøkt å forholde meg profesjonelt til dette, så har det gjort noe med meg, sa hun.

VITNET I RETTEN: Sigbjørn Johnsen på vei til tingretten sist uke. Til venstre er kona, Helle Johnsen.  Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
VITNET I RETTEN: Sigbjørn Johnsen på vei til tingretten sist uke. Til venstre er kona, Helle Johnsen. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer