Dømt til til seks år - slipper å sone

En 46 år gammel kvinne er dømt til seks års fengsel av for grov kriminalitet. Hele straffen er gjort betinget. Høyesterett mener hun har hatt en helt usedvanlig positiv utvikling.

- VIKTIG DOM: - At Høyesterett dømte min klient til betinget fengsel er et fantastisk skritt i rusomsorgen her i landet, sier advokat John Christian Elden.
Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
- VIKTIG DOM: - At Høyesterett dømte min klient til betinget fengsel er et fantastisk skritt i rusomsorgen her i landet, sier advokat John Christian Elden. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I den oppsiktsvekkende dommen fra Høyesterett – en enstemmig dom – skriver førstvoterende høyesterettsdommer Knut H. Kallerud:

«Slik situasjonen er i dag, er jeg ikke i tvil om at en helt betinget dom i kombinasjon med narkotikaprogram er det som gir klart størst sannsynlighet for at kvinnen ikke faller tilbake til nytt rusmisbruk og ny kriminalitet».

Og:

«Til tross for de sterke allmennpreventive hensyn som generelt gjør seg gjeldende ved befatning med store mengder narkotika, er jeg kommet til at det i dette særegne tilfellet er forsvarlig å gjøre hele fengselsstraffen på seks år betinget».

Kvinnen var tiltalt for at hun i 2015 hadde mottatt nær 10 kilo metamfetamin. Hun var også tiltalt for å ha oppbevarte om lag 45 gram amfetamin og noe over seks liter GHB.

Videre var hun tiltalt for oppbevaring av nær 80 gram metamfetamin og 10.000 2 mg Rivotril tabletter. Samt kjøring under påvirkning av narkotiske stoff og kjøring uten førerkort, og noen mindre alvorlige forhold.

Dømt åtte ganger

Høyesterettsdommer Kallerud skriver i sin konklusjon – som de fire andre høyesterettsdommerne slutter seg enstemmig til – at:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.